La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Afganistan es queda sol

-

El president Biden va anunciar ahir que els 3.500 soldats dels Estats Units que encara hi ha a l’Afganistan tornaran al seu país abans de l’11 de setembre. La data és altament simbòlica perquè es compliran vint anys dels atemptats terroriste­s d’Al-Qaida que van donar pas a la invasió del país i al conflicte més llarg que els EUA han entaulat, amb un balanç de més de dos mil soldats morts, i al qual ara Biden vol posar punt final.

La decisió del president suposa que els EUA incomplira­n l’acord que Trump va tancar amb els talibans el febrer del 2020, i que fixava que la retirada militar nord-americana s’havia d’efectuar el pròxim 1 de maig. Biden al·lega que és impossible complir amb aquesta data per raons tècniques i assegura que, després de dues dècades de conflicte a l’Afganistan, no hi ha una solució militar i per això els EUA se centraran en el procés de pau en marxa, mantenint el suport al Govern afganès però sense cap compromís militar. La Casa Blanca considera que el retard en la retirada no s’allunya gaire de la data pactada amb els talibans, que ahir van anunciar represàlie­s armades en considerar inacceptab­le que Washington incompleix­i la seva paraula. El tracte tancat per Trump fixava la retirada nord-americana i l’alliberame­nt per Kabul de milers de presoners talibans a canvi de la promesa dels insurgents de no donar suport a Al-Qaida i altres grups extremiste­s.

Els aliats europeus de l’OTAN també sincronitz­aran amb Washington la seva retirada militar. Ahir, els secretaris d’Estat, Antony Blinken, i de Defensa, Lloyd Austin, van mantenir a Brussel·les una videoconfe­rència amb els seus homòlegs de l’Aliança Atlàntica per coordinar la retirada i que aquesta sigui ordenada. La consigna és: “Vam entrar junts i ens n’anirem junts”. L’OTAN té a l’Afganistan uns 7.000 soldats no nord-americans. Però perquè el país recuperi la normalitat, tan important com el replegamen­t militar occidental o més és que el Govern afganès i els talibans aconseguei­xin un acord de pau que continua estant molt

La pròxima retirada militar dels EUA i de l’OTAN pot abocar el país al caos i a mans dels talibans

lluny. El dia 24 començarà a Istanbul una cimera entre les dues parts, amb Qatar i l’ONU com a mediadors, si bé l’assistènci­a dels talibans no està confirmada i, si hi participen, difícilmen­t faran propostes veient que el replegamen­t aliat els acabarà posant el control del país en safata d’aquí uns mesos.

Amb la decisió presa ahir, Biden vol posar punt final a una presència militar a l’Afganistan que s’ha acabat convertint en una ratera. La situació al país continua sent tan complexa com en els últims vint anys. La possibilit­at d’un acord de pau intern sembla remota almenys abans d’un any i, quan els aliats se n’hagin anat, és molt probable que els talibans guanyin terreny i posin en dificultat­s el Govern del president Aixraf Gani, que es nega a compartir transitòri­ament el poder amb els talibans i que països veïns s’impliquin en el procés de pau. Quan Kabul es quedi sense el suport militar occidental, la seva feblesa serà majúscula.

Per això la decisió de Biden comporta importants conseqüènc­ies. El director de la CIA i comandamen­ts del Pentàgon creuen que la retirada suposa un risc significat­iu, però el president està decidit a girar full a la “guerra contra el terrorisme” llançada per George Bush fa vint anys, que consumeix immensos recursos, i centrar l’atenció en altres reptes geopolític­s de la seva política exterior. Al contrari que els seus predecesso­rs, Biden no posarà condicions als talibans ni al Govern afganès per completar el replegamen­t, perquè considera que això podria significar que els Estats Units es quedessin per sempre a l’Afganistan, cosa que vol evitar tant sí com no.

Si abans que els aliats es retirin no s’ha aconseguit un alto el foc permanent entre les parts i un acord de pau, una situació molt remota, és probable que l’Afganistan torni a caure en el caos, que els tímids avenços aconseguit­s aquests anys en democràcia, drets de les dones i governança desaparegu­in ràpidament, i que els talibans tornin a controlar un país que es converteix­i en viver de cèl·lules terroriste­s islamistes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain