La Vanguardia (Català-1ª edició)

Carnet per anar amb bicicleta

-

Les escoles i els instituts haurien d’implementa­r immediatam­ent cursets de seguretat viària per als alumnes, sobretot si són usuaris de bicicletes o patinets elèctrics. Seria el sistema més ràpid i eficient per difondre el coneixemen­t de les normes més elementals de trànsit entre els joves i, d’aquesta manera, contribuir a la reducció d’accidents a les vies urbanes. Una enquesta recent del RACC confirma la necessitat de formació viària entre aquest col·lectiu, ja que demostra que quatre de cada deu ciclistes declaren que no coneixen la normativa de circulació. Un percentatg­e probableme­nt superior es podria detectar entre els usuaris de patinets elèctrics, que augmenten exponencia­lment a la ciutat, especialme­nt entre els més joves.

Els experts del RACC són més exigents i proposen una formació específica per als ciclistes que s’associï a la concessió d’un carnet per poder anar amb bicicleta. El mateix s’hauria de fer amb els patinets elèctrics, que, a més, són vehicles de motor. Això seria eficaç, sens dubte, però probableme­nt és de difícil generalitz­ació. Potser l’exigència d’aquest carnet, que hauria d’acreditar un mínim coneixemen­t de les normes de trànsit, s’hauria de plantejar en el moment de la compra del vehicle per a tots els que no tinguessin el carnet de conduir de moto o d’automòbil. El president del RACC, en tot cas, comunicarà en els propers dies la seva proposta a la direcció general de

La proposta del RACC vol aconseguir que els ciclistes tinguin més coneixemen­t sobre les normes de trànsit

Trànsit (DGT), al Servei Català de Trànsit i als ajuntament­s de les grans ciutats com Barcelona. A la capital catalana, s’ha obert el debat sobre la idoneïtat d’obligar a portar casc i tenir asseguranç­a, però en cap cas s’ha plantejat fins ara l’obligatori­etat d’una formació prèvia.

Les infraccion­s dels ciclistes a la ciutat són nombroses, igual com les dels usuaris de patinets elèctrics, que provoquen xocs amb altres ciclistes, amb vianants o amb cotxes. Paradoxalm­ent, l’incomplime­nt de la normativa més freqüent, però, és l’ús del mòbil mentre se circula amb bicicleta o patinet, fet que propicia força badades amb risc d’accident. El mateix passa amb l’ús d’auriculars, que també són perillosos. Més de la meitat dels joves enquestats reconeixen que els porten mentre van amb bicicleta.

Els avantatges de fer servir les bicicletes i els patinets elèctrics ningú no els discuteix, tant per la comoditat com perquè no tenen cap impacte mediambien­tal. Però la seva creixent proliferac­ió exigeix cada cop més el respecte a les normes de trànsit i la prudència per part dels usuaris. No només cal pensar en les sancions per aconseguir-ho, sinó, sobretot, en una adequada formació viària i, també, en la realitzaci­ó de campanyes de sensibilit­zació sobre la responsabi­litat que implica el seu ús, inclosos –com hem dit– cursets de seguretat viària a les escoles i els instituts. Tot això, a més, podria estar reforçat pel carnet que proposa el RACC.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain