La Vanguardia (Català-1ª edició)

El passaport covid queda diluït en un mer certificat d’immunitzac­ió

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al El missatge.

L’esperat passaport de vacunació ha perdut la categoria de document de viatge per quedar-se en un certificat que provarà que el posseïdor està vacunat, disposa d’un test recent negatiu o bé ha generat anticossos després de passar la malaltia, però sense que això li garanteixi automàtica­ment el dret a travessar fronteres.

La resistènci­a d’algunes capitals ha portat a introduir limitacion­s en l’ambició original d’aquest certificat verd digital, de manera que els països podran incorporar restriccio­ns d’entrada als posseïdors d’aquest document. En el projecte de reglament aprovat pels països europeus s’especifica

“que no cobreix les decisions dels estats membres d’imposar o aixecar restriccio­ns imposades a la llibertat de circulació, d’acord amb la llei de la Unió, per limitar l’expansió de la covid. L’ús del Certificat Verd Digital amb referència a l’aixecament de les restriccio­ns ha de continuar sent responsabi­litat dels estats membres”. És a dir, que el passaport es manté com un document per facilitar la lliure circulació de persones però deixant clar que “no és un document de viatge”.

S’unificaran procedimen­ts, s’agilitaran els tràmits i es disposarà d’un certificat estàndard per a tota la UE, però el passaport no suposarà la via lliure que buscaven els promotors.

És una manera de reduir l’abast que volien donar a aquest certificat països com Grècia, el propulsor, o Espanya, que es va apuntar de seguida a la iniciativa per activar la mobilitat i salvar la temporada turística de l’estiu. Des del primer moment van sorgir reticèncie­s de diferents països, centrades especialme­nt en el risc de discrimina­r les persones que no tinguin el document, i amb l’argument afegit que actualment el percentatg­e de població vacunada és molt reduïda per pensar en

No garanteix automàtica­ment la lliure circulació, perquè cada país pot mantenir limitacion­s

un ús massiu del passaport.

“Tenir un Certificat Verd Digital no és una precondici­ó per exercir els drets de lliure circulació”, diu la proposta de reglament. És una esmena afegida al text original en resposta als temors sobre potencials discrimina­cions respecte als ciutadans que, per voluntat pròpia o impossibil­itat, no tinguin accés a aquest document.

És un certificat que, tal com estava plantejat, estarà disponible en format digital o en paper –això queda a elecció de l’usuari–, serà gratuït, i la informació estarà redactada com a mínim en dos idiomes, en anglès i en la llengua o llengües oficials del país que l’expedeixi.

Ara ha de començar la negociació amb el Parlament Europeu per acordar el reglament final, i tot plegat contra rellotge per aconseguir l’objectiu que sigui operatiu per a l’estiu. Dimarts el comissari de Justícia, Didier Reynders, va dir que esperava que el certificat de vacunació pogués estar a punt per a finals de juny. Es tracta de dur a terme un projecte pilot al principi de juny, de manera que la regulació legal i logística pràctica entri en funcioname­nt a finals d’aquest mes”. L’objectiu és facilitar la tornada a la llibertat de moviment dins la Unió Europea, ajudar els ciutadans a recuperar el dret a viatjar lliurement però de manera ajustada a la situació sanitària”, va dir Reynders.

“Aquest certificat facilitarà la circulació lliure i segura. És de la màxima importànci­a per als nostres ciutadans, les nostres societats i per a la recuperaci­ó de les nostres economies. Dono la benvinguda a aquest primer pas”, va dir Antonio Costa, el primer ministre portuguès que anuncia l’acord. També va afegir que espera que el certificat i tot el sistema que l’acompanya sigui operatiu a l’estiu.

 ??  ?? La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va organitzar una compareixe­nça improvisad­a al migdia
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va organitzar una compareixe­nça improvisad­a al migdia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain