La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sanitat deixa AstraZenec­a per al grup de 60-69 i bloqueja Janssen uns dies

Darias veu garantit l’objectiu de vacunació amb l’arribada de 5 milions de Pfizer

- CELESTE LÓPEZ

El principi de precaució és el que determina les decisions sobre les vacunes per part del Ministeri de Sanitat. Per alguns, un excés de zel; per d’altres, un principi adequat quan hi ha prou vacunes per continuar amb el pla de vacunació, sobretot quan ahir la UE va anunciar l’arribada de cinc milions de dosis més de Pfizer aquest trimestre, previstes per a finals d’any. En total, s’esperen fins al juny 43 milions de dosis.

I aquest principi de precaució és el que ha portat el departamen­t que dirigeix Carolina Darias a proposar al Consell Interterri­torial de Salut paralitzar l’administra­ció de Janssen fins que la companyia ho autoritzi. I això malgrat que ahir van arribar les primeres dosis (146.000, i ben aviat n’arribaran d’altres tantes). L’ordre de Sanitat és que es quedin al magatzem central fins que la farmacèuti­ca acabi l’informe i la fitxa tècnica.

Aquest informe final es preveu que estigui acabat d’aquí uns dies, i també serà avaluat per l’Agència Europea del Medicament. Llavors es començarà a administra­r aquest medicament a les persones d’entre 70 a 79 anys, va informar la ministra Carolina Darias.

El Consell Interterri­torial també va estudiar què s’ha de fer amb els dos milions de ciutadans de menys de 60 anys a qui ja s’ha administra­t la primera dosi d’AstraZenec­a. Seguint el principi de precaució, Sanitat va explicar a les comunitats autònomes que encara hi ha temps per prendre una decisió en aquest sentit (entre la primera i la segona pauta passen dotze setmanes) i que esperen la conclusió d’estudis científics que aclareixin si és segur aplicar la segona

dosi d’AZ o si s’utilitza un altre sèrum. Aquesta decisió s’adoptarà ben aviat, van indicar les fonts.

Al que no esperarà Sanitat és a l’informe definitiu de l’Agència Europea del Medicament el pròxim 22 d’abril, dia en què indicarà

els beneficis i els riscos del sèrum d’AZ en funció dels grups d’edat. La ministra va descartar administra­r AZ a un altre col·lectiu que no sigui el de les persones d’entre 60 i 69 anys. “Ho va decidir la comissió de Salut Pública”, va indicar, justifican­t la seva decisió en què altres països també han adoptat decisions semblants.

La ministra Darias creu que el pla de vacunació dissenyat no tindrà més canvis (si l’EMA informa positivame­nt sobre la vacuna de Janssen) perquè hi ha prou sèrum per vacunar tota la població abans que s’acabi l’estiu. L’anunci de l’avançament de l’arribada de cinc milions de dosis de Pfizer permet afrontar aquest trimestre amb 43 milions de dosis. I el tercer, amb 48 milions.

Per això, Darias no és partidària ni d’ampliar la vacunació amb AZ a altres col·lectius, com han sol·licitat algunes comunitats (Catalunya defensava donar-la als més grans de 70, per exemple), ni tampoc de distanciar el termini entre dosis. Catalunya i Madrid, entre d’altres, havien demanat que, en comptes d’administra­r la segona dosi de Pfizer al cap de 21 dies, s’administré­s als 42, recorrent a uns informes que assenyalen

La decisió sobre la segona dosi d’AstraZenec­a en menors de 60 anys es demora uns dies

La ministra demana a Madrid, amb 347 casos per 100.000 habitants, que prengui mesures de seguida

la protecció que atorga la primera dosi. Però Darias va fer referència a un altre informe en poder de Sanitat que apunta que la primera dosi atorga una protecció d’un 50%, i la segona, d’un 80%.

La ministra de Sanitat va reclamar ahir a Madrid i a totes les comunitats amb alts nivells de transmissi­ó que se situïn als nivells d’alerta 3 i 4, que marca el “semàfor d’incidència i d’ocupació d’ucis”, que apliquin les mesures correspone­nts per contenir l’increment de casos i evitin una quarta onada. Darias va mostrar preocupaci­ó per la “situació basal” de Madrid, que suma 649.304 contagis des de l’inici de la pandèmia i que té una incidència acumulada en 14 dies de 347,1 per cada 100.000 habitants, mentre que la mitjana nacional se situa en 200,9.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain