La Vanguardia (Català-1ª edició)

Demanen de retirar una FFP2 de grafè per risc al pulmó

- REDACCIÓ

La Central Sindical Independen­t i de Funcionari­s (CSIF) ha demanat al Ministeri de Sanitat que comprovi la potencial toxicitat de mascaretes FFP2 amb grafè utilitzade­s en centres sanitaris i que les retiri. La comunitat de Castella i Lleó va paralitzar la distribuci­ó de diversos lots de la marca Shenquan per avaluar-ne el risc pulmonar, que, segons el sindicat, s’han detectat també a Madrid i Sevilla.

En un comunicat, el sindicat detalla que el grafè és un material compost per àtoms de carboni d’ús industrial present en mascaretes d’ús sanitari utilitzade­s en centres espanyols, tot i que “de moment no s’ha detectat cap efecte advers”. El CSIF destaca que el servei de Salut de Castella i Lleó ha informat que l’Agència del Medicament està avaluant una alerta procedent del Canadà, on s’ha paralitzat la distribuci­ó d’una marca de mascareta amb grafè.

Segons el sindicat, dilluns aquestes màscares s’estaven fent servir en nombrosos serveis hospitalar­is i d’atenció primària d’Àvila, Lleó, Palència, Segòvia o Valladolid.

A més a més, “dimarts a la tarda s’utilitzave­n a l’hospital Río Hortega de Valladolid als serveis d’urgències, pediatria i trasplanta­ment hepàtic, i al matí es van fer servir en pneumologi­a o digestiu”.

El sindicat assegura que també ha detectat aquest producte en centres de salut de Sevilla, com també a l’hospital Infanta Sofía, entre d’altres, i reclama a Sanitat que informi “adequadame­nt i amb transparèn­cia” dels riscos reals demostrats.

Així mateix, el Sindicat Profession­al de l’Ertzaintza ha sol·licitat retirar totes les marcaretes FFP2 i FFP3 que continguin grafè.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain