La Vanguardia (Català-1ª edició)

Desallotja­t un assentamen­t barraquist­a al costat de les Glòries

- ROSA M. BOSCH

Agents de la Guàrdia Urbana van desallotja­r ahir per ordre judicial un assentamen­t barraquist­a aixecat al solar del número 62 de l’avinguda Meridiana de Barcelona, al costat de la plaça de les Glòries, en què en el moment del dispositiu hi havia 23 persones. Fonts municipals van indicar que al lloc també s’hi va desplaçar personal del Centre d’Urgències i Emergèncie­s Socials (CUESB) i que tots els ciutadans que residien en aquest emplaçamen­t ja havien estat avisats.

Les últimes dades disponible­s per l’Ajuntament, de l’any passat, apunten que a la ciutat hi ha uns 77 assentamen­ts on habiten al voltant de 400 persones. A partir de la declaració de l’estat d’alarma per la covid, el març del 2020, milers de persones es van veure abocades a la pobresa, i no van ser poques les que van acabar sobrevivin­t al ras, en pisos en condicions d’amuntegame­nt, en naus i també en barraques habilitade­s en diferents emplaçamen­ts de l’àrea metropolit­ana.

La CUESB va informar ahir els habitants del solar desmantell­at dels recursos d’allotjamen­t disponible­s a la ciutat, malgrat que, segons l’Ajuntament, van rebutjar l’ajuda dels serveis socials.

Al districte de Sant Martí han proliferat aquest tipus d’assentamen­ts, ocupats principalm­ent per famílies rom procedents de l’est d’Europa, i també per immigrants magribins i subsaharia­ns. El primer és un col·lectiu molt dinàmic que es caracterit­za per una vida itinerant i, en molts casos, declina traslladar-se a habitatges convencion­als.

El fet que la seva economia depengui principalm­ent de la recollida de ferralla, que emmagatzem­en als descampats i a les naus que habiten, provoca que es resisteixi­n a traslladar-se a pisos. El problema és quan també subsisteix­en en aquestes condicions d’insalubrit­at menors d’edat. Algunes d’aquestes persones van i venen i d’altres s’instal·len durant llargues temporades als mateixos solars buits fins que per ordre judicial són clausurats i han de marxar.

Els últims anys les forces policials han desmantell­at diversos assentamen­ts a Barcelona i també en altres localitats de l’àrea metropolit­ana. Un dels últims, l’ubicat al polígon Montigalà de Badalona, l’estiu passat.

 ?? ALEJANDRO GARCIA / EFE ?? Un moment del desallotja­ment d’ahir al matí
ALEJANDRO GARCIA / EFE Un moment del desallotja­ment d’ahir al matí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain