La Vanguardia (Català-1ª edició)

Elisabet II reprèn l’agenda oficial

La reina presideix el primer acte des de la mort del seu marit, però no n’hi ha fotos

- ISABEL CLARÓS

La mare de la presentado­ra i actriu, l’Ana María (95), està ingressada a l’hospital, on va anar d’urgència el cap de setmana passat. L’artista i tota la família estan molt preocupats pel seu estat de salut, però desmenteix­en que tingui covid.

Nou revés La mare d’Ana Obregón, ingressada d’urgència

La reina Elisabet II ha dut a terme el seu primer compromís oficial al castell de Windsor des de la mort, divendres, del seu marit, el duc d’Edimburg, segons la circular de la casa reial, en què consten els actes de la reina, malgrat que no se n’han distribuït imatges.

La sobirana, que la setmana que ve farà 95 anys, va presidir dimarts una cerimònia amb el comte William Peel, que s’acaba de retirar com a lord camarlenc, el funcionari de més rang a la casa reial i el despatx del qual organitza les visites d’Estat i els casaments reals i és el principal canal de comunicaci­ó entre la reina i la Cambra dels Lords.

En aquella cerimònia Elisabet II va rebre de Peel la vara i la insígnia correspone­nts al lord camarlenc, que ara passaran al nou encarregat d’aquesta funció, Andrew Parker, antic director dels serveis secrets britànics (intern) MI5. El comte Peel havia anunciat l’any passat que es retirava, mentre que Parker ja treballa com a lord camarlenc des d’una setmana abans de la mort del príncep Felip.

La família reial guardarà dues setmanes de dol per la mort del marit de la reina. Segons Buckingham Palace, durant el dol els membres de la família reial només “emprendran compromiso­s apropiats per a les circumstàn­cies”. A més de la reina, ahir la princesa Anna també va tenir un compromís.

Telm, Crescent, Basilissa, Anastàsia, Mar, Victorí, Olimpíades, Màxim, Eutiqui, Teodor

La princesa Anna

La monarca va assistir a la cerimònia de comiat de l’ex-lord camarlenc al castell de Windsor

Vestida de negre, en la seva primera aparició pública des de la mort del seu pare, va visitar joves mariners al club de vela Royal Yacht Squadron a l’illa de Wight, situada davant la costa sud d’Anglaterra, al canal de la Mànega.

La princesa Anna va parlar amb tots ells però no va fer cap declaració. Diumenge va fer públic un comunicat sobre la mort del príncep Felip, amb qui des de petita havia tingut una enorme complicita­t: “El meu pare ha estat el meu mestre, el meu partidari i el meu crític, però sobretot és el seu exemple d’una vida ben viscuda i un servei lliure que jo més volia emular. El trobarem a faltar, però deixa un llegat que ens pot inspirar a tots”.

Els preparatiu­s del funeral del duc d’Edimburg han estat una de les últimes tasques dutes a terme per William Peel abans de retirarse com a lord camarlenc. Se celebrarà dissabte vinent a la capella de Sant Jordi del castell de Windsor, i a causa de les restriccio­ns arran de la pandèmia només hi podran assistir 30 persones. Homes i dones de la Royal Navy, Royal Marines, Army i Royal Air Force participar­an en la processó fúnebre, i el taüt de Felip serà portat fins a la capella del castell en un Land Rover, la seva marca preferida de cotxes, especialme­nt adaptat.

Des de la mort del duc d’Edimburg, els seus quatre fills i alguns dels seus nets, com ara Guillem i Enric, li han retut homenatge. Ahir la princesa Eugènia, filla d’Andreu de York, i que fa dos mesos va donar un nou besnet a la reina i el duc d’Edimburg, va publicar un record a Instagram al seu “estimat avi”, amb qui va aprendre a cuinar, pintar i llegir.

“Recordo riure amb els teus acudits i preguntar sobre la teva espectacul­ar vida i servei en la marina”, escriu Eugènia. I continua: “Recordo que vas incinerar les salsitxes i tu t’hi vas llançar per salvar la situació. Recordo les teves mans i el teu riure i la teva cervesa preferida”. “Gràcies per la teva dedicació i amor per tots nosaltres, i especialme­nt per l’àvia, a qui cuidarem per tu”, conclou la filla d’Andreu.

 ?? PETER NICHOLLS / REUTERS ?? aspecte trist i vestida de negre a una trobada amb un grup de joves mariners de l’illa de Wight.
PETER NICHOLLS / REUTERS aspecte trist i vestida de negre a una trobada amb un grup de joves mariners de l’illa de Wight.
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain