La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espanya, entre els països on la salut mental ha empitjorat més el 2021

- MAYTE RIUS

Més de la meitat dels espanyols afirmen que el seu estat emocional i la seva salut mental han empitjorat des de l’inici de la pandèmia, i una mica més d’un terç confessen que aquest 2021 no només no han millorat sinó que s’han deteriorat encara més, cosa que situa Espanya com el quart país del món on més ha empitjorat la salut mental el 2021, segons un estudi fet per Ipsos per al Fòrum Econòmic Mundial.

Després d’entrevista­r 21.011 persones d’entre 18 i 74 anys en 30 països del món, els autors de l’estudi asseguren que, a escala global, un 45% dels adults afirmen que han vist deteriorad­a la salut mental i el seu equilibri emocional des que va començar la crisi del coronaviru­s. I molts continuen sense sentir-se millor en aquests primers mesos del 2021. És a Turquia, Hongria i França on més percentatg­e de població sent que la seva salut ha empitjorat aquest any.

Les incidèncie­s al voltant de les vacunes tampoc no hi ajuden. Tot i que els plans de vacunació avancen, la incertesa entorn de les vacunes i sobre quan s’aconseguir­à la desitjada immunitat de ramat provoca que els entrevista­ts tampoc vegin clar quan podrà tornar-se a una cosa semblant al que era la vida abans de la pandèmia del coronaviru­s. En aquest sentit, un 59% de les persones consultade­s per Ipsos confien que aquest escenari arribi els pròxims dotze mesos, calendari que no creuen possible els espanyols, que s’erigeixen en els segons més pessimiste­s d’Europa a l’hora d’entreveure la tornada a la normalitat.

Prop de la meitat (45%) dels enquestats a Espanya creuen que passarà més d’un any fins a recuperar la vida que tenien abans de l’arribada de la covid. Només els suecs són encara més pessimiste­s, amb un 49% de ciutadans que creuen que la normalitat es farà esperar més enllà d’aquests 12 mesos.

La incertesa generalitz­ada, la crisi econòmica, la falta de mobilitat, el poc contacte amb amics i familiars, així com les limitacion­s en les activitats de lleure són alguns dels aspectes que més han impactat en l’ànim dels ciutadans de tot el món, segons expliquen els entrevista­ts.

I després de més d’un any vivint en pandèmia, molts admeten que senten l’anomenada “fatiga pandèmica”, i d’aquí la percepció que la seva salut mental ha empitjorat el 2021. En el cas d’Espanya, un estudi de la cooperativ­a de distribuci­ó farmacèuti­ca Cofares constata que la demanda d’antidepres­sius va créixer el desembre del 2020 i el gener del 2021 un 2% respecte a finals de 2019 i inicis del 2020, i els relaxants per al son (valerianes i somnífers) van augmentar un 11 %.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain