La Vanguardia (Català-1ª edició)

Educació vol classes presencial­s a FP i batxillera­t abans que s’acabi el curs

L’any que ve hi haurà 261 grups més d’estudis postobliga­toris

- BARCELONA

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, va explicar ahir que el seu departamen­t preveu que els alumnes d’estudis postobliga­toris –especialme­nt els de segon de batxillera­t i FP– puguin tornar a la presencial­itat quan millori l’ocupació a les ucis i, en tot cas, abans d’acabar el curs. Bargalló va afegir que aquesta és la proposta que han fet al Procicat, i va assegurar que les autoritats sanitàries no ho veuen malament.

Aquest retorn s’intentarà garantir especialme­nt per als alumnes de segon de batxillera­t que han de fer la selectivit­at, i els d’FP que tenen més necessitat­s de tallers. A més, Educació no es planteja “de cap de les maneres” que el curs que ve comenci amb un sistema que no sigui el presencial. De tota manera, Bargalló també va dir que, malgrat que la presencial­itat sempre és la millor opció, seran les autoritats sanitàries les que, finalment, determinar­an quan es pot recuperar.

El conseller ho va explicar ahir a la roda de premsa de presentaci­ó de l’oferta educativa de l’educació postobliga­tòria per al curs vinent. En aquest sentit, Catalunya tindrà el curs 2021-2022 8.267 grups per aquesta etapa educativa, que suposen un augment de 261, amb 98 grups nous de batxillera­t.

Bargalló va explicar que es continua treballant en la reforma del model de batxillera­t, tot i reconèixer que és l’etapa en què hi ha hagut menys transforma­ció els darrers anys. Va valorar que això és així per l’“encorsetam­ent” que suposen les PAU, però es va mostrar convençut que “cada cop està més a prop la reforma”. A més, va apuntar que, tot i les reticèncie­s que es troben en alguns sectors, la pandèmia ajudarà a accelerar aquesta transforma­ció. L’objectiu és arribar a un batxillera­t “flexible, de caràcter orientador i entès com una etapa educativa més, no pas una passarel·la per superar una prova”, segons va dir la directora general de Currículum i Personalit­zació, Maite Aymerich.

En cicles formatius de grau mitjà hi haurà 35 grups més, i als de grau superior, 20 més. A més, hi haurà 20 grups més de cicles formatius de grau bàsic i es crearan tres grups de formació profession­alitzadora per a aquells estudiants d’entre 14 i 24 anys que van deixar els estudis sense tenir el títol de secundària, per facilitar-ne la reincorpor­ació al sistema educatiu i la preparació per accedir al mercat laboral.

El conseller també va destacar que el curs que ve entraran en funcioname­nt dos nous instituts públics específics d’FP.

Bargalló va destacar que “augmenta

la qualitat d’especialit­zació de l’oferta” i la seva adequació a la demanda del mercat laboral.Va afegir que l’objectiu és abandonar l’FP genèrica per afrontar un model més lligat a les necessitat del territori, el mercat de treball. Pel que fa a l’FP Dual, el director general d’FP, Joan Lluís Espinós, va assegurar que el curs vinent tots els cicles formatius podran fer la doble modalitat segons la demanda que hi hagi. El director va reconèixer que amb la pandèmia ha baixat la proporció d’estudiants que fan FP dual, quan fa dos anys eren un 18%. L’objectiu és tornar a créixer i arribar a l’objectiu del 30% de mitjana europea en el futur.

El procés de preinscrip­ció per als estudis postobliga­toris serà de l’11 al 17 de maig per a batxillera­t i cicles formatius de grau mitjà. Entre el 25 i el 31 de maig serà el torn dels cicles de grau superior, entre el 10 i el 21 per als programes de formació i inserció, i entre l’1 i el 7 de juliol per als cursos d’especialit­zació d’FP. La matriculac­ió serà del 12 al 16 de juliol per a batxillera­t i cicles de grau mitjà, i del 19 al 23 de juliol per als de grau superior.

La decisió final dependrà de les autoritats sanitàries i sempre que baixi l’ocupació de les ucis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain