La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els temps han canviat

-

Quan l’Ajuntament presidit per Pasqual Maragall va convidar, el 1985, el nord-americà Richard Meier a visitar tres solars a la nostra ciutat –visita en què es va començar a gestar l’encàrrec del

Macba–, Barcelona buscava un gran arquitecte internacio­nal perquè exercís de locomotora en la regeneraci­ó del Raval. Meier, que havia rebut el premi Pritzker el 1984, era un precursor dels arquitecte­s estrella, anomenat “el déu blanc”, pel caracterís­tic color de les seves obres.

Passats 36 anys des d’aquella visita, el Macba ha encarregat l’ampliació a HArquitect­es, un equip integrat per quatre joves vallesans que fa bandera d’una arquitectu­ra enginyosa i molt exigent en matèria de costos i sostenibil­itat. Els temps han canviat. Si abans es prioritzav­en els astres de brillantor internacio­nal, ara ha guanyat el concurs per a l’ampliació un equip local que ha sabut defensar-se i créixer en anys de crisi, adversos per a l’arquitectu­ra, amb talent i contenció, atent a tots els factors que propicien assolir una bona obra, i aconseguin­t, a més a més, l’aplaudimen­t generalitz­at dins el seu gremi.

La proposta d’HArquitect­es –que han concursat associats a Christ & Gantenbein, oficina de Basilea amb experiènci­a museística– per ampliar el Macba es caracterit­za a primera vista per l’arcuació rectilínia de maó que s’oposa a la façana de l’edifici de Meier. Però és molt més que això. El jurat va apreciar en el projecte vencedor una triple atenció al diàleg del nou edifici amb el barri, la ciutat i el museu. En un entorn molt complex, on calia atendre les necessitat­s del museu, les urbanes i les del patrimoni històric, HArquitece­s ha preferit relacionar les peces preexisten­ts, unir les dues places (dels Àngels i de les Caramelles) i reduir la presència de la seva aportació. No han proposat una peça espectacul­ar sinó un edifici que sembla que segueix els preexisten­ts i sintonitza molt amb el maó i la traça de la intervenci­ó que van fer Clotet-Paricio i poc amb l’edifici icònic de Meier. Efectivame­nt, els temps han canviat.

 ?? M ??
M
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain