La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Prado rep la primera obra documentad­a de Goya

- FERNANDO GARCÍA

El Museu del Prado reuneix la col·lecció d’obres de Goya més important del món. Però a aquest tresor li faltava una peça realment representa­tiva dels primers passos del pintor aragonès. Aquesta llacuna va quedar coberta ahir, quan l’entitat va anunciar la donació a la pinacoteca, per la Fundació d’Amics del Prado, de la “primera obra documentad­a de Goya”: la tela Anníbal vencedor, que per primera vegada mira Itàlia des dels Alps. L’artista la va pintar el 1771, a Roma, per participar en el concurs convocat per la prestigios­a Reale Accademia di Belle Arti de Parma, certamen que no va guanyar perquè es va imposar Paolo Borroni, deixeble de l’acadèmia.

La pintura, de 131,5 x 87 cm, pertanyia a la Fundació SelgasFaga­lde, que l’any passat la va vendre als Amics del Prado per 3,3 milions d’euros. Ara aquesta última associació la dona al museu en coincidènc­ia amb el seu 40è aniversari, i dedica el gest a qui va ser el seu vicepresid­ent i cofundador, així com director del Prado durant set mesos entre el 1993 i el 1994, el professor Francisco Calvo Serraller.

L’actual director del museu, Miguel Falomir, va dir, quan va anunciar la donació, que “es tracta d’una obra fonamental en la trajectòri­a de Goya”, com “la que explica més bé els seus inicis”. El pintor “la va preparar minuciosam­ent”, i algun dels estudis que en va fer es poden veure a l’apreciat Quadern italià de l’artista de Fuendetodo­s.

Anníbal vencedor representa la cèlebre travessa dels Alps del general cartaginès i el seu exèrcit en la seva via d’Espanya a Itàlia el 218 a.C., quan es preparaven per llançar un atac contra Roma.

La pintura és “un exemple important dels primers contactes de l’autor amb el món acadèmic, en aquest cas italià, per obrir-se camí profession­al”. En aquell

El quadre el va donar al museu la Fundació Amics del Prado, que el va comprar el 2020 per 3,3 milions

moment Goya tenia 25 anys i era al final de l’estada a Roma (17691971).

La tela ja penjava en una de les sales de la pinacoteca des del 2011, primer a títol de dipòsit de la Fundació Selgas-Fagalde i des de l’any passat com a cessió dels Amics del Prado.

L’obra va estar perduda durant molt de temps, fins que va ser adquirida al segle XIX per l’empresari i mecenes asturià Fortunato Selgas. Però llavors no se sabia qui era l’autor de la pintura. L’autoria de Goya no es va verificar fins al 1993, a través d’un estudi de l’historiado­r de l’art i llavors adjunt a la direcció del Prado Jesús Urrea.

 ?? JOSE BAZTAN LACASA / MUSEU DEL PRADO ?? Goya va pintar Anníbal vencedor el 1771, quan tenia 25 anys
JOSE BAZTAN LACASA / MUSEU DEL PRADO Goya va pintar Anníbal vencedor el 1771, quan tenia 25 anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain