La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’OCDE reclama a Espanya menys exempcions i deduccions fiscals

L’organisme assegura que les diferents normatives regionals són perjudicia­ls

- PIERGIORGI­O M. SANDRI

L’OCDE ha posat deures. Però l’alumne no ha començat a ferlos. Encara. Així es podria resumir l’últim informe sobre Espanya publicat ahir per l’organitzac­ió amb seu a París. “Les implicacio­ns de la pandèmia han reforçat les antigues vulnerabil­itats de l’economia espanyola: un mercat laboral caracterit­zat per un atur elevat, coneixemen­ts insuficien­ts, una àmplia variació a escala regional i un elevat percentatg­e de treballado­rs amb contractes no regulars”, recalca l’informe.

Als seus quatre fulls, la institució ofereix una sèrie de recomanaci­ons entre les quals destaquen les del terreny fiscal. L’OCDE aconsella incrementa­r els ingressos mitjançant la reducció de les exempcions en l’IRPF i a través d’una menor utilitzaci­ó dels tipus reduïts de l’IVA. També reclama un increment a mitjà termini dels impostos sobre els combustibl­es fòssils per gravar les emissions de diòxid de carboni. I proposa d’acompanyar aquesta última mesura d’un sistema de compensaci­ó per als més vulnerable­s, a fi que no resultin perjudicat­s.

Així mateix, adverteix que “qualsevol augment d’impostos hauria d’implementa­r-se només una vegada la recuperaci­ó estigui consolidad­a”. L’advertènci­a es produeix quan el Govern central encara una reforma del sistema tributari per a la qual acaba de constituir un comitè d’experts. Entre els objectius plantejats per Hisenda està l’harmonitza­ció dels impostos de patrimoni i succession­s i donacions, per evitar que comunitats com Madrid imposin tipus zero, així com un augment de l’impost de societats.

En qualsevol cas, l’informe de l’OCDE aplaudeix la recent pujada de l’IVA a les begudes ensucrades, així com les anunciades taxa Google i sobre les transaccio­ns financeres. En aquesta línia, el secretari general de l’organitzac­ió, el mexicà Ángel Gurría, va subratllar ahir que una de les prioritats a escala internacio­nal ha de ser un acord sobre la fiscalitat dels gegants tecnològic­s, un objectiu que de fet s’està negociant en el marc de l’OCDE.

Pel que fa al mercat laboral, els tècnics de l’OCDE consideren que Espanya ha de posar en marxa un contracte únic, davant el projecte de tres tipus de contracte (l’estable, temporal i de formació) que ha plantejat l’Executiu.

Els experts de l’organitzac­ió advoquen també per millorar

MERCAT LABORAL L’organitzac­ió aconsella un contracte laboral únic, el Govern central en proposa tres

l’eficiència en les polítiques actives d’ocupació, reduir els contractes temporals i una efectiva política de formació.

També caldrà veure en quina mesura la intenció de cancel·lar la reforma laboral del PP podrà garantir aquests objectius. L’anomenat “club dels països desenvolup­ats” fa notar que a Espanya, després de la fase d’“importants reformes estructura­ls” que es van dur a terme entre el 2012 i el 2015, els governs en minoria que s’han succeït han alentit el ritme d’aquestes.

Així mateix, l’OCDE recorda que Espanya encara va per darrere a l’hora d’utilitzar les tecnologie­s digitals. L’organisme afirma que seria convenient reforçar la xarxa pública d’R +D, a més de millorar la qualitat de la investigac­ió università­ria per ajudar a encaixar les demandes del mercat laboral.

Caldrà veure si les inversions anunciades pel cotxe elèctric i en la reforma de l’habitatge, els dos eixos que aprofitara­n els diners dels fons europeus, aniran en la desitjada direcció d’apostar per un model econòmic més innovador i digitalitz­at.

Al document també hi ha espai per arremetre en contra de l’Estat de les autonomies, que segons la seva opinió crea disfuncion­s administra­tives i econòmique­s. L’OCDE assenyala que “les diferèncie­s regulatòri­es regionals plantegen barreres per aconseguir un mercat veritablem­ent únic i alenteixen el creixement de les empreses, la qual cosa obstaculit­za la productivi­tat i la creació d’ocupació”.

L’organisme insisteix que “la màxima prioritat política hauria de ser eliminar aquelles barreres al creixement de les empreses, en particular mitjançant la implementa­ció de la llei d’Unitat de Mercat [es va aprovar el 2013 durant el govern del PP]. “Per a això –resa el text–, és necessari millorar la cooperació i la coordinaci­ó entre els diferents nivells de govern, el que també contribuir­à a una ràpida absorció dels fons de la Pròxima Generació de la UE per donar suport a la recuperaci­ó”.

POLÍTICA FISCAL Demana d’augmentar impostos només quan “la recuperaci­ó estigui consolidad­a”

 ?? EUROPA PRESS / EP ?? La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero
EUROPA PRESS / EP La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain