La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tres mesos més de moratòria de lloguer i suspensió de desnonamen­ts

Sánchez avança que utilitzara­n crèdits dels fons europeus a partir del 2022

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

Les mesures anticrisi per protegir els inquilins en dificultat­s seran ampliades tres mesos més enllà de l’estat d’alarma. El president del Govern, Pedro Sánchez, va anunciar durant la presentaci­ó en el Congrés del Pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a aquesta nova pròrroga més enllà de l’aixecament de l’estat d’alarma, és a dir, fins a principis d’agost. “Ampliarem durant tres mesos més la possibilit­at de sol·licitar la moratòria o condonació parcial de la renda del lloguer d’habitatge quan l’arrendador sigui un gran tenidor o una entitat pública”, així com el termini per sol·licitar la pròrroga extraordin­ària de sis mesos de lloguer d’habitatge, en els mateixos termes i condicions del contracte en vigor i “la suspensió dels desnonamen­ts i llançament­s d’arrendatar­is vulnerable­s, sense alternativ­a habitacion­al”.

Sánchez va remarcar que aquestes mesures urgents, vinculades a la crisi de la covid, se sumaran a altres de caràcter estructura­l com la nova llei d’Habitatge, el text de la qual porta enfrontant des de fa temps els dos socis de Govern.

El president del Govern central compareixi­a per explicar als parlamenta­ris les línies principals del Pla de Recuperaci­ó, que encara han d’aprovar en Consell de Ministres i remetre a Brussel·les abans que acabi aquest mes d’abril. Sánchez va insistir en el repte de disposar de fins a 140.000 milions d’euros de la UE en el període 2021-2026 i a detallar les grans inversions i reformes que volen executar en tres anys amb els primers 70.000 milions d’euros. En aquesta primera fase, gairebé quatre de cada deu euros estaran destinats a projectes de transforma­ció ecològica, i tres de cada deu, a digitalitz­ació.

Sobre la gestió dels fons, va destacar que el Pla de Recuperaci­ó preveu que, “a més de transferèn­cies, s’aniran mobilitzan­t progressiv­ament crèdits per a inversions a partir del 2022”. Al principi, l’equip econòmic comandat per Nadia Calviño s’havia mostrat partidari de centrar-se en el primer període del pla només en la captació d’ajuts directes. Des de la Moncloa mostraven l’octubre passat el seu rebuig de demanar crèdits de moment i, per tant, de continuar engreixant l’endeutamen­t públic.

Tot i això, al document, fet públic dimarts, l’Executiu exposa que des del proper any ja acudiran al crèdit facilitat per la UE per a “instrument­s financers d’inversió” com el fons Cofides de capitalitz­ació per a petites i mitjanes empreses o el fons Next-tech per escalar start-ups.

També els utilitzara­n en “reformes que comporten inversions de magnitud variable”, com el fons públic per als ERTO estructura­ls que volen posar en marxa després de la crisi des de l’any que ve.

A més, a partir del 2023 han decidit recórrer a crèdits, amb l’objectiu de “completar les inversions previstes”.

En el debat parlamenta­ri sobre el document que servirà de base per captar els fons posats a disposició per la UE, l’oposició va posar el focus en la falta de concreció sobre reformes crucials com la del sistema de pensions o la relacionad­a amb el mercat laboral.

“Quina reforma laboral portarà a Brussel·les? Amb qui la consensuar­à? Quina reforma de les pensions portaran? Els globus sonda d’Escrivá”, va preguntar la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas. Les crítiques van arribar també dels partits que van donar suport a la investidur­a de Sánchez. Així, Aitor Esteban (PNB) es va queixar que “hi ha molt poca definició sobre les reformes exigides per Brussel·les” i va acusar el Govern d’incloure en aquestes proposades “generalita­ts”, tret d’alguns aspectes com la reducció a tres dels tipus de contractes.

“No compartim la proposta d’Escrivá; són retallades camuflades", va avisar la diputada

Al principi, el Govern central va defensar la conveniènc­ia d’apostar només pels ajuts directes de la UE

L’oposició critica la falta de concreció en la proposta de reformes de pensions o mercat laboral

d’EH Bildu Mertxe Aizpurua. Tot seguit, va exigir al president del Govern que complís “la seva paraula” i comencessi­n a desmuntar la reforma laboral, i no va dubtar a acusar la vicepresid­enta segona del Gabinet, Nadia Calviño, i la patronal CEOE de bloquejar les reformes compromese­s.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain