La Vanguardia (Català-1ª edició)

Derogat l’article que castigava els piquets amb presó

- MADRID

Amb la votació en el Senat, ahir es va aprovar definitiva­ment la derogació de l’article 315.3 del Codi Penal pel qual s’eliminen les penes de presó per participar en piquets coaccionan­t els treballado­rs. A la Cambra Alta, la proposició de llei, impulsada pel PSOE, va tirar endavant per 139 vots a favor, 106 en contra i 14 abstencion­s.

Des de fa temps, els sindicats havien exigit posar fi a aquesta penalitzac­ió, que en els últims anys ha suposat el processame­nt d’uns 300 treballado­rs, segons els càlculs de CC.OO. i la UGT. En concret l’article 315.3 establia que “qui actuant en grup o individual­ment, però d’acord amb d’altres, coaccionin altres persones a iniciar o continuar una vaga, seran castigats amb la pena de presó d’un any i nou mesos fins a tres anys o amb la pena de multa de divuit mesos a vint-i-quatre mesos”.

Ahir les dues organitzac­ions sindicals van manifestar la seva satisfacci­ó per què s’aprovés la derogació d’aquest supòsit penal. La iniciativa va comptar ahir en el Senat amb el rebuig del PP i Vox.

CC.OO. i la UGT van assegurar que l’eliminació del polèmic article “garanteix el dret de vaga, reforça el dret a la llibertat sindical i als drets dels treballado­rs i treballado­res”. Els sindicats van destacar a més que el nou canvi legal “preveu l’anul·lació de les sentències aplicades d’acord amb aquell precepte”.

“La criminalit­zació dels piquets informatiu­s i del dret de vaga no hauria d’haver tingut mai lloc en el nostre Codi Penal”, va assegurar ahir la vicepresid­enta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz. “La derogació pel Senat elimina un precepte injust, reestablin­t llibertats i garantint l’expressió democràtic­a de la protesta social”.

 ?? CHEMA MOYA / EFE ?? Les vicepresid­entes Nadia Calviño i Yolanda Díaz, ahir al Congrés
CHEMA MOYA / EFE Les vicepresid­entes Nadia Calviño i Yolanda Díaz, ahir al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain