La Vanguardia (Català-1ª edició)

Guindos vol evitar retards en el fons de recuperaci­ó europeus

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

El BCE va enviar ahir dos missatges clars sobre com Europa ha d’afrontar la crisi derivada de la pandèmia. El primer és que, almenys a curt termini, cal continuar amb les polítiques expansives, ja arribarà el moment de tornar a l’ortodòxia fiscal. El segon és que s’han d’evitar retards en la posada en marxa del fons europeu de recuperaci­ó. Ho va manifestar Luis de Guindos, vicepresid­ent del BCE, al presentar al Parlament Europeu l’informe de l’entitat sobre el 2020.

“Cal intentar evitar qualsevol retard o ajornament innecessar­i, que pugui tenir un impacte als mercats i minvar aquella idea tan positiva que es va aconseguir quan es va fundar”, va dir Guindos. El vicepresid­ent del BCE va insistir en la percepció dels mercats, en el clima que hi regna. Uns mercats que, quan es va aprovar el fons de recuperaci­ó, ho van interpreta­r com un senyal clar de la voluntat dels països europeus d’actuar de forma ambiciosa i conjunta.

Ara, un escenari de retards podria ser perjudicia­l en dos aspectes, tant per les conseqüènc­ies d’una demora dels desemborsa­ments com per la imatge negativa que es pogués estendre.

És una apreciació que arriba quan la posada en marxa del fons de recuperaci­ó està pendent de la ratificaci­ó per part dels 27 països membres de la decisió de Recursos Propis. És un pas indispensa­ble perquè el pressupost comunitari pugui servir de garantia perquè la Comissió Europa vagi als mercats a recaptar els 800.000 milions d’euros del pla.

Ahir precisamen­t, l’Executiu comunitari va donar els detalls d’aquesta operació que suposarà recaptar uns 150.000 milions anuals des d’ara fins al 2026. La fase més crítica és l’arrencada, per aconseguir recaptar el 13% del total, que servirà de prefinança­ment, d’avançament, que s’ha de desemborsa­r quan s’aprovin els plans de recuperaci­ó presentats pels països.

Tot està a punt per anar a buscar aquests fons als mercats l’1 de juny, però abans es necessita completar la ratificaci­ó, i queden encara 10 països pendents. Entre ells hi ha Alemanya, per un recurs presentat davant el seu Tribunal Constituci­onal.

Guindos confia en el paper del fons de recuperaci­ó per limitar les divergènci­es entre els països més afectats per la crisi i la resta de les economies, i també en la seva capacitat per augmentar el potencial de creixement a mitjà termini. “L’objectiu final és millorar a mitjà i llarg termini el funcioname­nt de l’economia europea i augmentar la seva productivi­tat i competitiv­itat”, va dir Guindos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain