La Vanguardia (Català-1ª edició)

Wall Street acull Coinbase amb els braços oberts

La plataforma de criptodivi­ses debuta amb alces del 70%

- BLANCA GISPERT

Els partidaris de les criptodivi­ses van viure ahir una jornada eufòrica amb la sortida a borsa de Coinbase, una de les plataforme­s de compravend­a més importants de criptoacti­us l’expansió de la qual confirma el camí cap a la normalitza­ció de la inversió en criptomone­des.

El debut borsari a Wall Street va superar totes les expectativ­es del mercat. L’acció va començar a cotitzar a un preu de 381 dòlars (320 euros), que es va disparar fins als 450 dòlars minuts després del seu debut, un 70% més del preu inicial, fixat en 250 dòlars, i per sobre dels 360 estimats hores abans pels analistes del mercat. Tot i això, una hora després, el preu es va contraure fins tancar en 328,2 (+31%).

Com a conseqüènc­ia, la capitalitz­ació de la companyia es va situar al voltant dels 100.000 milions de dòlars, el que la converteix en una de les 85 companyies amb més valor en borsa dels Estats Units. L’estrena va tenir lloc durant la tarda d’ahir al Nasdaq, l’índex tecnològic de referència als Estats Units. La companyia –que opera amb el ticker COIN– va triar el format de direct listing (llista directa), que evita posar nous títols en circulació i eximeix els accioniste­s de vendre les seves participac­ions. Entre els propietari­s, destaquen fons com Wellington Management, True Capital o Tiger Global i també el BBVA, que va entrar a la companyia l’any 2015 a través del seu vehicle de finançamen­t de capital risc. La participac­ió de l’entitat financera espanyola s’ha anat diluint amb el temps i s’estima inferior a l’1%. Tot i això, amb el preu de l’acció disparat en borsa, la rendibilit­at de l’operació està més que assegurada.

Al mercat, les expectativ­es sobre l’evolució de la companyia són elevades més enllà del seu comportame­nt borsari. Coinbase ha estat una de les plataforme­s que han popularitz­at (i simplifica­t) la inversió dels particular­s en criptodivi­ses. Fundada l’any 2012 pels emprenedor­s Brian Armstrong i Fred Ehrsam a Silicon Valley, l’aplicació permet a qualsevol invertir en bitcoin, etherum, ripple o altres criptomone­des similars.

Actualment, es calcula que uns 56 milions d’usuaris d’arreu del món estan registrats a la plataforma, que és la més popular als Estats Units. Els criptoacti­us que circulen en l’aplicació estan valorats en 223.000 milions de dòlars, la qual cosa equival a un 11,3% de la quota del mercat de criptoacti­us.

El model de negoci de la companyia es basa en el cobrament d’una comissió del 0,5% del valor de la transacció. En el primer trimestre d’aquest any, els ingressos van ser d’uns 1.500 milions d’euros, mentre que els beneficis van ser superiors als 600 milions d’euros.

“La sortida a borsa de Coinbase és potencialm­ent un punt d’inflexió en la indústria de la criptodivi­sa, i la fam inversora de Wall Street augmentarà”, comentava Daniel Ives, analista de Wedbush, a l’agència AP.

En la jornada d’ahir, el bitcoin també es feia ressò del gran esdevenime­nt. La criptomone­da més popular es trobava en màxims al superar els 52.000 milions d’euros.

 ?? SHANNON STAPLETON / REUTERS ?? Un anunci del debut borsari a Times Square
SHANNON STAPLETON / REUTERS Un anunci del debut borsari a Times Square

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain