La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Generalita­t capta 480 milions d’inversió estrangera

- EDUARDO MAGALLÓN

La Generalita­t va captar l’any passat un total de 480 milions d’euros d’inversió estrangera, un 31% més que l’exercici anterior. Aquestes bones dades registrade­s el 2020 contrasten amb la falta encara d’una gran inversió que substituei­xi l’activitat que deixarà de realitzar Nissan a la Zona Franca, com va reconèixer ahir el conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, durant la presentaci­ó de les dades.

Els 480 milions correspone­n a 77 projectes d’inversió que han suposat la creació de 2.278 llocs de treball i el mantenimen­t de 1.144 llocs de treball més, va explicar el conseller delegat de l’entitat pública Acció, Joan Romero. Aquella inversió en què ha mitjançat la Generalita­t és només una petita part de tots els recursos forans que van arribar l’any passat a Catalunya. Segons dades del Ministeri d’Indústria, la inversió estrangera en la comunitat catalana va ser de 2.967 milions i, a diferència de la tendència de creixement dels recursos captats per la Generalita­t, el ministeri va constatar una caiguda del 22,7% el 2020.

Romero va dir que les dades recopilade­s pel Departamen­t d’Empresa són les d’inversió en el territori independen­tment d’on sigui la seu social. En canvi, en el cas d’Indústria s’imputen allà on és la seu social. A Catalunya, després de la crisi política del 2017, milers de grans empreses van traslladar la seu social fora de Catalunya.

El responsabl­e d’Acció va explicar ahir que només es té en compte la inversió que genera ocupació i activitat i no la que es deriva únicament d’un canvi accionaria­l o una compra d’una empresa. El 87% del volum d’inversió es destina a projectes industrial­s, mentre que els principals països emissors són França, el Regne Unit i el Japó. D’aquests els de tecnologie­s de la informació són els més importants ja que es van emportar al voltant d’un terç de tota la inversió.

Tremosa va ressaltar que el volum inversor captat el 2020 és el tercer més gran de la sèrie històrica de la Generalita­t, que engega el 1985.

Pel que fa a Nissan, Tremosa va reconèixer que “és veritat que encara no hem trobat una empresa per fer una inversió com la que tenia Nissan i que pugui garantir

Tremosa reconeix que encara no s’ha aconseguit atreure un gran projecte per a l’antiga Nissan

els llocs de treball que hi havia, com és el desig del comitè d’empresa”. Precisamen­t ahir els comitè d’empresa de l’automobilí­stica van reclamar una vegada més al Govern que convoqui una reunió urgent per informar-los amb detall de les alternativ­es a la reindustri­alització de les plantes de la multinacio­nal a Barcelona i va exigir més preocupaci­ó per la seva situació per part de la Generalita­t. La queixa va arribar després que els sindicats es reunissin amb Pere Aragonès com a màxim representa­nt del grup d’ERC en el Parlament i vicepresid­ent en funcions del Govern.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain