La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cocunat augmenta vendes de 4 a 32 milions en un any

La ‘start-up’ de cosmètica en línia irromp als Estats Units

- BLANCA GISPERT

El boom del comerç en línia i dels productes naturals ha disparat les vendes de Cocunat, una marca pionera en el segment de la cosmètica sense tòxics que va néixer a Barcelona l’any 2013. Del 2019 al 2020, l’empresa ha passat dels 4 als 32 milions d’euros de facturació, assegura Sara Werner, fundadora del negoci amb Ignacio Faus. Mentrestan­t, l’ebitda (benefici brut) s’ha situat en 2,3 milions.

En una entrevista, l’emprenedor­a argumenta que el comerç en línia ha augmentat més d’un 20% a causa del confinamen­t. Tot i això, en el seu cas el creixement s’explica sobretot per l’impuls de la venda internacio­nal. “Vam aprofitar el tancament de les botigues físiques de cosmètica per entrar als Estats Units amb una forta estratègia de màrqueting en línia. La fórmula ens ha funcionat: venem a les dues costes i aquest país ja suposa el 38% del total”. A més, la start-up comerciali­tza els seus productes en mercats europeus com França, Itàlia o el Regne Unit. Les exportacio­ns ja suposen el 62%.

Per fer front a aquest creixement, la companyia ha augmentat la seva plantilla de 15 a 62 persones. Treballen a la planta de Sant Just Desvern, des de la qual formulen els productes i els distribuei­xen per tot el món. La producció està subcontrac­tada a cinc fabricants de cosmètica de diferents ciutats d’Espanya, com Barcelona, València o Madrid. En total, l’empresa compta amb unes 60 referèncie­s, entre les quals destaquen productes per la cura de la pell i el cabell i també articles de maquillatg­e, introduïts recentment en el mercat.

L’empresa sempre s’ha posicionat en el segment de la bellesa sense tòxics. “Donem molta importànci­a a l’R+D, invertim el 5% dels recursos en innovació. Comptem amb una patent que protegeix un desodorant de llarga durada i n’estem tramitant una altra més”.

Els productes es dirigeixen al consumidor jove i femení. “Venem a persones d’entre 20 i 45 anys, amb perfil urbà i experiènci­a digital”. Werner assegura que ja compta amb una base de 600.000 clients a l’any i que més del 95% de les transaccio­ns es realitzen en línia. Un petit percentatg­e es produeix a les botigues de la cadena Druni, amb la qual té un acord per experiment­ar el comportame­nt del consumidor a la botiga física.

La propietat de l’empresa està en mans dels fundadors, Werner i Faus, que tenen la majoria del capital. Un percentatg­e minoritari està controlat pel fons Cabiedes i diversos inversors particular­s (van entrar el 2015 després d’invertir un total de 700.000 euros). La start-up no està interessad­a en protagonit­zar més rondes d’inversió perquè ja ha trobat un model sostenible i en expansió.

Aquest any, Cocunat preveu continuar amb el camí de creixement consolidan­t la seva presència als EUA. L’objectiu és arribar als 100 milions d’ingressos d’aquí un o dos anys.

CAIXA D’ENGINYERS

La plantilla de l’empresa, que dissenya i distribuei­x productes sense tòxics, ha crescut de 15 a 62 persones

 ?? C ?? Sara Werner i Ignacio Faus, els fundadors i socis majoritari­s de la companyia
C Sara Werner i Ignacio Faus, els fundadors i socis majoritari­s de la companyia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain