La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les sancions a Rússia dificulten una possible reunió Putin-Biden

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Les perspectiv­es que els Estats Units i Rússia es donessin una treva en la nova guerra freda se’n van anar ahir en orris. Després de la conversa telefònica dels dos presidents, en la qual Joe Biden va proposar dimarts a Vladímir Putin de celebrar una cimera en un país neutral, Moscou va advertir que durant la seva preparació Washington s’hauria d’abstenir de recórrer a les sancions. Però això no estava en els plans de la Casa Blanca. Les noves sancions anunciades ahir contra Rússia per ciberespio­natge “no facilitara­n la celebració d’aquesta reunió”, va assenyalar el Kremlin.

La diplomàcia russa va assegurar que les sancions anunciades ahir pels EUA contradiue­n les declaracio­ns del president Biden, que va expressar al cap del Kremlin el seu desig de normalitza­r relacions amb Moscou. El Ministeri d’Exteriors rus va citar l’ambaixador dels Estats Units a Moscou, John Sullivan, per explicar-se la seva posició.

Segons la portaveu del Ministeri, Maria Zakhàrova, el pas que van fer els EUA augmenta perillosam­ent la temperatur­a d’una confrontac­ió. A parer seu, el deterioram­ent de les relacions bilaterals és responsabi­litat exclusiva dels nord-americans.

Les sancions es produeixen enmig de la creixent tensió entorn de la guerra de l’est d’Ucraïna i la preocupaci­ó occidental per l’acumulació de tropes russes a prop de la frontera del seu veí. La conversa telefònica entre Biden i Putin semblava donar un respir a aquestes setmanes en què ha augmentat la tensió per la guerra del Donbass. Però les noves sancions posen en dificultat­s l’organitzac­ió de la trobada que va proposar el president dels Estats Units, va assegurar el portaveu el Kremlin, Dmitri Peskov. La cimera no queda, però, descartada.

En cas que la reunió es produeixi, seria la primera d’alt nivell entre els líders de tots dos països des que el cap del Kremlin es va trobar amb Donald Trump a Hèlsinki el juliol del 2018.

Rússia cosnidera inevitable respondre ara “com un mirall” a les sancions dels Estats Units. “Els empleats dels serveis especials (espionatge) nord-americans que treballen a l’ambaixada dels EUA de manera encoberta farien bé de no esperar una decisió oficial. Ja poden preparar les maletes”, va indicar Vladímir Khabàrov, vicepresid­ent de la comissió d’Exteriors al Senat rus.

Moscou es qüestiona continuar fent servir el dòlar com a moneda prioritàri­a de pagament

La tensió també podria tenir conseqüènc­ies en el camp de les finances. Des que les relacions van començar a empitjorar amb la crisi d’Ucraïna del 2014, periòdicam­ent apareix a Moscou la idea que els països occidental­s puguin desconnect­ar Rússia del sistema interbanca­ri Swift.

Amb l’increment de la tensió dels últims mesos al Donbass ucraïnès, Rússia ha anunciat la creació d’un sistema alternatiu. Peskov ha explicat que no es tracta d’abandonar el Swift, sinó d’estar preparats per si les sancions arriben fins allà.

Zakhàrova, per la seva banda, va dir ahir que les últimes sancions qüestionen la conveniènc­ia d’utilitzar el dòlar com a moneda de pagament prioritari. “Washington utilitza la seva moneda i el seu sistema financer per dur a terme la seva agressiva política, no només eludint, sinó destruint, tot el sistema legal internacio­nal”, va acusar. És completame­nt lògic, va prosseguir, aplicar mesures dissenyade­s per minimitzar pèrdues i riscos, incloent-hi el canvi a monedes diferents del dòlar.

 ?? STR / AFP ?? Un soldat ucraïnès, ahir en una trinxera a Donetsk
STR / AFP Un soldat ucraïnès, ahir en una trinxera a Donetsk

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain