La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Xina marca l’agenda de la visita de Suga als EUA

Tòquio i Washington reforcen la relació davant Pequín

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

Menysprear Pequín pot sortir molt car. Que els hi diguin a les empreses de Corea del Sud, que el 2017 van ser boicotejad­es sense pietat per la instal·lació d’un escut antimíssil­s nord-americà al seu territori. Dos anys després, el sabotatge el va patir l’NBA per opinar sobre la crisi de Hong Kong. Aquest març, firmes com H&M o Adidas es van veure a la diana per rebutjar el cotó de Xinjiang. Amb aquests precedents, ara són les empreses nipones les que temen pagar els plats trencats d’un possible augment de la tensió entre la Xina i el Japó, fet que és al darrere de les seves notòries caigudes a la borsa toquiota aquesta setmana.

Perquè quan el primer ministre nipó, Yoshihide Suga, es reuneixi avui divendres a Washington amb Joe Biden, una qüestió coparà l’agenda de la trobada per damunt de la resta: la Xina.

La cimera, la primera del president dels Estats Units amb un líder estranger, pretén subratllar la recuperaci­ó de l’aliança entre tots dos, trastocada després del pas del vendaval Donald Trump per la Casa Blanca. Però a més, els brinda l’oportunita­t d’afermar una posició unificada –o almenys aclarir fins on estàs disposats a arribar junts– sobre com confrontar l’auge econòmic i militar del gegant asiàtic.

Com és natural, cadascú té les seves prioritats. Entre les de Suga, hi ha la de garantir-se el suport dels Estats Units sobre el contenciós de les illes Senkaku, administra­des per Tòquio però reclamada per la Xina, que les denomina Diaoyu. Des de fa un any, Pequín ha enviat de manera rutinària vaixells a la zona per substancia­r la pressió de les seves demandes. I al febrer, va aprovar una nova llei que autoritza els seus guardacost­es a disparar contra vaixells estrangers en aigües en disputa, fet que podria donar peu a què esclati un conflicte a prop d’aquests illots. Per la seva banda, s’especula amb la possibilit­at que Washington hagi demanat al Japó una menció expressa a la situació de Taiwan en la seva declaració conjunta, cosa que de ben segur molestaria el Partit Comunista Xinès.

Des de fa dècades, Pequín reclama la sobirania d’aquest territori, que considera una província rebel, i no descarta l’ús de la força per recuperar-la. Els últims mesos, el seu exèrcit ha elevat el to a l’estret de Taiwan amb maniobres militars cada vegada més agressives, com quan aquesta setmana va enviar 25 avions de combat a la zona.

Pel que fa a aquest dossier, Tòquio i Washington ja van fer servir un to més contundent de l’habitual contra Pequín durant la visita al Japó al març dels secretaris d’Estat i Defensa dels EUA, Antony Blinken i Lloyd Austin, en què es va remarcar “la importànci­a de la pau i estabilita­t a l’estret de Taiwan”.

En cas que ara s’emeti un comunicat similar, seria la primera declaració conjunta entre els líders de les dues nacions en la qual s’esmenta l’illa des del 1969, quan Richard Nixon i Eisaku Sato van dir que la seguretat de Taiwan era “un factor molt important per a la seguretat japonesa”.

Tot i així, molts creuen que Suga provarà d’esquivar declaracio­ns que l’enemistin amb el seu principal soci comercial. “Serà difícil per al Japó trencar amb les convencion­s recents quan es tracta d’expressar el suport a Taiwan, sobretot per evitar una ruptura profunda amb Pequín”, va assenyalar l’analista Tobias Harris.

Biden també podria demanar a Suga que el Japó es posicioni amb més claredat contra els abusos de drets humans comesos per la Xina. Ara per ara, Tòquio sempre s’ha mostrat molt cautelós a l’hora de criticar l’historial del seu veí, fins al punt de ser l’únic membre del G-7 que no dona suport a les sancions contra funcionari­s xinesos per la suposada repressió de la minoria musulmana uigur a Xinjiang. Però davant la pressió nord-americana i la de legislador­s del seu propi partit, el primer ministre sembla que preveu l’emissió d’una modesta condemna a la repressió en aquesta província, segons el diari The Japan Times.

A més de la Xina, s’espera que tots dos líders abordin altres temes com l’amenaça nord-coreana, el cop d’Estat a Birmània, els intercanvi­s comercials, els plans per reduir les emissions de CO2 a l’atmosfera o la situació de la pandèmia. Just abans del viatge, Suga, de 72 anys, va rebre la segona dosi de la vacuna contra la covid, que aquesta setmana ha començat a administra­r-se als més grans de 65 anys.

Per al nipó, poc versat en el tracte amb líders estrangers i mancat del carisma del seu predecesso­r, Shinzo Abe, la trobada de Washington és una oportunita­t d’or per millorar la seva popularita­t, molt tocada per la resposta del Govern a la crisi vírica, la lentitud en la vacunació o l’obstinació per tirar endavant la celebració dels Jocs Olímpics d’aquest estiu.

“És una gran oportunita­t perquè es reinventi com un genuí líder nacional i mundial”, resumia l’acadèmic Mieko Nakabayash­i.

RECLAMADES PELS XINESOS El Japó cerca el suport de Biden en el contenciós per les illes Senkaku

ESCALADA DE TENSIÓ La Casa Blanca podria demanar al Govern nipó que elevi el to sobre Taiwan

 ?? SADAYUKI GOTO / AP ?? El primer ministre japonès, Yoshihide Suga, dirigint-se a l’aeroport per volar cap a Washington
SADAYUKI GOTO / AP El primer ministre japonès, Yoshihide Suga, dirigint-se a l’aeroport per volar cap a Washington

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain