La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un Constituci­onal dividit confirma l’expulsió de Cantó de la llista d’Ayuso

El president va utilitzar el vot de qualitat per desestimar el recurs del PP

- CARLOTA GUINDAL

El Tribunal Constituci­onal ha deixat definitiva­ment fora de les llistes del Partit Popular per a les eleccions madrilenye­s del 4 de maig Toni Cantó i Agustín Conde per haver-se inscrit al cens electoral fora de termini.

La secció primera del tribunal va desestimar ahir el recurs de la formació de Pablo Casado i va donar la raó al jutge contenciós administra­tiu que va sentenciar que no es podrien presentar als comicis autonòmics perquè no són veïns de Madrid, almenys fins al setembre d’aquest any. La decisió

El tribunal defensa que es va incomplir el requisit d’estar inscrit en el “cens electoral vigent”

del tribunal de garanties va estar molt renyida i va poder tirar endavant gràcies al vot de qualitat del president, Juan José González Rivas, proposat pel PP. Tres magistrats conservado­rs (Andrés Ollero, Santiago Martínez-Vares i Alfredo Montoya) secundaven el recurs de la formació de Casado, mentre que els dos progressis­tes, Cándido Conde-Pumpido i María Luisa Balaguer, van defensar que Cantó i Conde van incomplir la llei orgànica del Règim Electoral General inscrivint-se a la llista d’Isabel Díaz Ayuso.

El tribunal dona suport a la decisió del jutge que va certificar l’expulsió dels dos candidats. L’explicació és que, d’acord amb el que està establert i segons la llei, per ser considerat elector de la Comunitat de Madrid i exercir el dret de sufragi actiu, és “indispensa­ble” la inscripció en el “cens electoral vigent”. És a dir, han de figurar com a inclosos al cens que es tanca el dia primer del segon mes anterior a la convocatòr­ia. Per tant, Cantó i Conde incompleix­en aquest requisit perquè es van censar el 22 i el 26 de març. Aquesta circumstàn­cia obliga que, sense remei, tant Canelector­als tó com Conde quedin fora de les llistes i no es puguin presentar a les eleccions.

El tribunal considera que efectivame­nt la llei fixa aquest criteri precisamen­t per evitar fraus electorals i que no hi hagi alteracion­s

d’última hora.

El PSOE va recórrer a la Junta Electoral Provincial l’intent dels dos candidats de presentar-se a les llistes de Díaz Ayuso, però aquesta va donar la raó al PP. Tot i això, va recórrer la decisió a la justícia, que va acabar resolent a favor dels socialiste­s. Aquella resolució era ferma, però els populars van optar per utilitzar l’últim recurs davant el Constituci­onal.

Els magistrats que han vist la qüestió van optar per admetre a tràmit el recurs d’empara presentat per l’“especial transcendè­ncia constituci­onal” del tema. El PP al·legava que no hi ha cap requisit d’empadronam­ent previ al tancament del cens, com assegura el jutge, i entén que no s’ha exigit mai aquesta condició fins aquest cas, per la qual cosa considera que Toni Cantó i Agustín Conde han estat discrimina­ts davant la resta de candidats en el present i el passat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain