La Vanguardia (Català-1ª edició)

Contra el passat obligatori

- Manuel Cruz

Francisco Laporta escrivia fa un temps al diari El País un d’aquests articles lúcids seus que, dissortada­ment per als lectors, administra amb comptagote­s. Hi passava revista a l’estat del món, és a dir, a tot el nostre present. Em va fer pensar en allò que unificava tots els problemes que l’autor enumerava. En realitat, el denominado­r comú ja venia anunciat des del mateix títol (“Quan tot el real és irracional”) i tenia a veure amb l’absència persistent de racionalit­at que havien acreditat els seus protagonis­tes. Cap dels problemes enumerats no tenia relació amb lleis fèrries o amb cap fatalitat de qualsevol tipus. Tots ells sense excepció eren el resultat de decisions, individual­s o col·lectives, clarament errònies.

És important destacar aquest fet davant la tendència, molt estesa no només entre els científics socials, sinó també entre els analistes de l’actualitat, a atribuir tot el que passa a determinac­ions objectives. Així, a l’hora d’interpreta­r el que ja ha succeït, tant en el nostre entorn immediat com fins i tot a nivell internacio­nal, s’apel·la a les dimensions més estructura­ls de la realitat, a l’evolució del capitalism­e, als problemes demogràfic­s, a l’esgotament dels sistemes polítics tradiciona­ls o a altres instàncies que tenen com a tret principal compartit precisamen­t l’escassa, per no dir nul·la, presència de la voluntat dels subjectes.

En realitat, aquest oblit, lluny de ser una novetat, es troba profundame­nt arrelat en la manera més habitual de veure les coses en la nostra societat. Resumint: no ens suposa cap dificultat acceptar l’existència de l’atzar o de la imprevisib­ilitat de les conductes humanes en el futur, però tendim a eliminar-les de les nostres anàlisis, com si fossin una contingènc­ia menyspreab­le i incòmoda, a l’hora d’examinar el passat. Es diria que necessitem projectar necessitat sobre el que hi va haver i que ens pertorba profundame­nt pensar que vivim en els efectes d’una arbitrarie­tat o una casualitat.

En la tossuda tendència a col·locar sistemàtic­ament les dimensions més objectives i supraindiv­iduals per davant de les decisions dels protagonis­tes probableme­nt conflueixe­n dos elements. Un seria una confusió de caràcter més aviat teòric, la de donar per descomptat que l’existència de condicions objectives és una causa necessària i suficient del que ha passat en un moment donat. Quan, en realitat, en molts casos únicament habiliten una determinad­a possibilit­at, però no formen una instància d’obligat compliment, que només activa de debò el subjecte amb la seva decisió.

El segon element té una dimensió més aviat personal. Perquè el convencime­nt que, en definitiva, el passat respon a alguna mena de necessitat gairebé ineludible pot donar lloc, al seu torn, a un doble efecte. En el cas dels protagonis­tes, els eximeix de gairebé tota la responsabi­litat o, per dir-ho col·loquialmen­t, si va passar el que havia de passar, ni tan sols tindria sentit que es torturessi­n pel que van fer o van deixar de fer. I en el cas que no s’hagués tingut cap intervenci­ó en allò que va passar, l’argument desenvolup­a una funció inequívoca­ment consolador­a: no té cap sentit fer-se mala sang pel passat ni culpabilit­zar-ne ningú.

L’únic problema d’una perspectiv­a tan tranquil·litzadora és que deixa en l’aire una pregunta: si el que va succeir no va dependre finalment dels qui ho van viure, què podem aprendre d’un passat així, això és, d’un passat que sempre va ocórrer a la nostra esquena? Però, davant el que li solia dir el truà de Sartre a Simone de Beauvoir (o els veïns d’Amanece que no es poco al seu alcalde), en la història no hi ha ningú que sigui necessari. Rigorosame­nt tots som contingent­s.

Ens pertorba pensar que vivim en els efectes d’una arbitrarie­tat o una casualitat

filòsof i expresiden­t del Senat. Autor del llibre

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain