La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aturada la nuclear d’Ascó per una avaria electrònic­a

- ESTEVE GIRALT Tarragona

La nuclear d’Ascó I (Ribera d’Ebre) va patir una aturada automàtica no programada la matinada de dimecres a dijous després que s’activés el sistema de protecció del reactor, la zona més sensible de qualsevol central. Segons el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), el sistema de protecció del reactor es va activar per “l’avaria d’una targeta electrònic­a que va provocar el tancament immediat de les tres vàlvules de control d’aigua de l’alimentaci­ó principal”. El tancament d’aquestes vàlvules va originar alhora una alta pressió en la descàrrega de les turbobombe­s d’aigua de l’alimentaci­ó principal i en va causar l’aturada, i per tant també es van aturar la turbina i el reactor, el cor de la central.

La nuclear d’Ascó I es va aturar automàtica­ment i va quedar estable, segons el CSN, en una situació segura. “No ha tingut impacte en els treballado­rs, el públic ni en el medi ambient”, va reblar el CSN. El màxim organisme públic regulador de les centrals nuclears a Espanya encara analitza el que va passar per a la posterior qualificac­ió a l’Escala Internacio­nal de Successos Nuclears i Radiològic­s (INES).

Els propietari­s de la nuclear, l’Associació Nuclear d’Ascó-Vandellòs II (ANAV), van explicar després que es comuniqués l’avaria, a través d’un comunicat, que l’aturada automàtica va tenir lloc per “la fallada d’un component

 ?? ACN ?? La central, al costat de l’Ebre
ACN La central, al costat de l’Ebre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain