La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vulnerable­s

- Manuel Castells

No sé si se n’ha adonat, respectada lectora, que ja no hi ha pobres, ni malalts, ni discapacit­ats, ni explotats, ni reprimits, ni discrimina­ts, ni refugiats, ni indocument­ats, ni analfabets, ni marginats, ni exclosos. Només hi ha vulnerable­s. I a aquests i només a aquests cal protegir en tota la panòplia de polítiques socials que es despleguen tant a cada país com internacio­nalment. Això sí, són molts. Sobretot si s’hi inclou els nens (aquests sí que són vulnerable­s) i fins i tot, en algunes formulacio­ns, les dones, per la seva situació històrica de subordinac­ió en la cultura patriarcal.

Així que bastant més de la meitat de la població són vulnerable­s. Vulnerable­s a què? Doncs que els passi una cosa dolenta per múltiples causes tals com les enumerades. I els altres, què som? Invulnerab­les? Per què? Perquè tenim el poder, els diners, l’educació, una ciutadania de primera, una bona consciènci­a o un sexe privilegia­t? O perquè els que estem en el control de l’economia, la societat o la política declarem els altres vulnerable­s per protegir-los i així fer-los dependents?

És sabut que l’origen d’aquesta curiosa terminolog­ia està en els benintenci­onats documents de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, un catàleg d’objectius encomiable­s que tant de bo poguéssim assolir el 2030. Però el llenguatge no és innocent. Conscientm­ent o inconscien­tment es construeix­en categories (marcs se’n diu ara, segons Lakoff) amb importants implicacio­ns pràctiques. La més significat­iva és el fet de difuminar les fonts de cada vulnerabil­itat específica en un magma genèric que impedeix el diagnòstic precís i les mesures adequades. Els que són pobres ho són per les condicions de desigualta­t imperants

Difuminar les fonts de cada vulnerabil­itat en un magma genèric impedeix les mesures adequades

en totes les societats derivades de la creixent injustícia en el repartimen­t de la riquesa que generem entre tots, cadascú segons les seves capacitats. Doncs aleshores caldrà establir una fiscalitat que capti recursos allà on es concentren disfuncion­alment concentrat­s, en particular a les multinacio­nals tecnològiq­ues i als mercats financers globals, i es facin servir per assegurar les condicions de vida bàsiques de qualsevol humà pel fet de ser-ho. Segons ha començat a proposar algú tan moderat com Joe Biden. Moderat però amb principis.

Els nens sense educació són vulnerable­s? No, són meravellos­os brots de vida que necessiten una educació de qualitat i gratuïta sigui quin sigui el seu origen social. Són vulnerable­s els aturats? No, són treballado­rs que necessiten una feina que un sistema irracional no els proporcion­a malgrat els seus desitjos de contribuir a la creació de riquesa. Són vulnerable­s les dones abusades, assetjades i relegades a la rebotiga de les empreses i la societat pel fet de ser dones? No, són dones que continuen estant en molts sentits sota el jou del patriarcat, matriu original de la humanitat. Si hi ha un terme que engloba totes les situacions connotades com a vulnerable­s és el d’éssers humans. I de la invulnerab­ilitat se’n diu drets humans. Les altres coses, començant per les paraules, són construir una realitat jeràrquica en què els suposadame­nt invulnerab­les acceptem cuidar-nos dels altres a canvi que assumeixin la seva submissió.

I que bé que ens sentim quan ens escarxofem a la butaca al final d’un dia més d’exercir d’invulnerab­les enmig d’un món que es descompon. En realitat, tots som vulnerable­s com a individus aïllats i deixem de ser-ho quan ens reconeixem com a comunitat.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain