La Vanguardia (Català-1ª edició)

Metges pròxims a Navalni alerten que podria tenir una aturada cardíaca

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

L’estat de salut de l’opositor rus Aleksei Navalni, empresonat a la colònia penitencià­ria IK-2 de Pokrov, a cent quilòmetre­s de Moscou, s’acosta a una situació crítica, segons metges pròxims a l’activista anticorrup­ció. El destacat crític contra el Kremlin de Vladímir Putin podria tenir un atac de cor o una fallida renal si no es prenen mesures, diuen en una carta que han enviat al servei de Presons.

Des d’abans d’entrar al penal de Pokrov, Navalni es va estar queixant de forts mals d’esquena i falta de sensibilit­at en mans i cames. Fa més de dues setmanes que està en vaga de fam com a protesta perquè no permeten que l’atenguin metges que triï ell. Segons els seus advocats, té una doble hèrnia discal.

La seva dona, la Iúlia, que el va visitar a començamen­ts d’aquesta setmana, va afirmar que des que va deixar de menjar, el 31 de març, ha perdut nou quilograms, i que ara en pesa 76.

En la missiva, dirigida al màxim responsabl­e del sistema penitencia­ri rus, Aleksandr Kalàixniko­v, i que va revelar el diari Nóvaia Gazeta, demanen que se’ls concedeixi accés al pres.

La carta la firmen el cardiòleg Iaroslav Aixikhmin, l’anestesiòl­eg Aleksei Erlikh, el neurocirur­già Aleksei Kastxéiev i l’oftalmòlog­a Anastassia Vassílieva. Aquesta

última especialis­ta dirigeix el sindicat Associació de Metges, és metgessa personal de Navalni i una aliada política. Asseguren, a més, que qualsevol retard pot tenir greus conseqüènc­ies per a la vida i salut del pacient.

Segons els metges, unes anàlisis obtingudes a través dels seus advocats revelen que el nivell de concentrac­ió de potassi a la sang de Navalni ha arribat a un nivell “crític” de 7,1 mmol/L (mil·limols per litre). “Això vol dir tant una funció renal alterada com que hi pot haver en qualsevol moment greus problemes del ritme cardíac”, escrivia Vassílieva ahir dissabte a Twitter.

Aixikhmin va assegurar, per la seva banda, que “un pacient amb aquestes taxes de potassi ha de ser observat a cures intensives, ja que en qualsevol moment pot desenvolup­ar una arrítmia fatal. Mort per aturada cardíaca”.

Navalni, de 44 anys, va ser detingut al gener, tot just tornar d’Alemanya, on es va estar mesos recuperant-se d’un enveriname­nt amb un agent químic del tipus Novitxok l’agost passat. Ell i els seus seguidors culpen de l’atac l’FSB (antic KGB) i el president rus, Vladímir Putin.

El febrer passat un tribunal de Moscou va condemnar Navalni a dos anys i mig de presó per incomplime­nt dels termes de la llibertat condiciona­l que se li va concedir el 2014, quan se’l va condemnar per frau.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain