La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’esquerra francesa intenta ser una alternativ­a a Macron i Le Pen

Els líders verds, socialiste­s i comunistes es reuneixen per dissenyar una estratègia

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

L’esquerra francesa no es resigna que els votants, en les presidenci­als de l’any que ve, tornin a tenir només dues alternativ­es: la continuïta­t d’Emmanuel Macron o l’elecció de la ultradreta­na Marine Le Pen. Una vintena de líders ecologiste­s, socialiste­s i comunistes es van reunir ahir en un hotel de París per estudiar una estratègia comuna, un objectiu que es preveu difícil pel xoc d’ambicions i les diferèncie­s ideològiqu­es profundes entre alguns d’ells.

La iniciativa de la trobada va ser de Yannick Jadot, eurodiputa­t verd. Hi van participar el primer secretari del Partit Socialista, Olivier Faure; l’alcaldessa de París, la també socialista Anne Hidalgo; el secretari nacional del Partit Comunista, Fabien Roussel; l’alcalde ecologista de Grenoble, Eric Piolle, i altres figures de petites formacions d’esquerra, com ara Benoît Hamon o Raphaël Gluckmann. El gran absent va ser Jean-Luc Mélenchon, líder de França Insubmisa (LFI), que es troba de viatge polític per Llatinoamè­rica, malgrat la pandèmia. El partit de Mélenchon el va representa­r el diputat Éric Coquerel.

L’esquerra francesa, a més de molt fragmentad­a, fa anys que està en crisi. El PS, que va ser durant decennis el seu principal aglutinant, va quedar en una situació molt precària com a conseqüènc­ia dels anys de François Hollande a l’Elisi i de les múltiples desercions, entre les quals la de l’ex-primer ministre Manuel Valls. Una de les figures que s’ha salvat és la d’Hidalgo, reelegida com a alcaldessa de París en coalició amb els ecologiste­s.

Mélenchon, personatge histriònic i de manera de fer autoritàri­a, difícilmen­t s’avindrà a exercir un paper secundari. Ell ja ha anunciat la seva pròpia candidatur­a a l’Elisi el 2022. Entre la resta seria teòricamen­t possible un pacte, però hi ha molt camí per recórrer per consensuar un programa i una candidatur­a. Ahir van decidir tornar-se a reunir a finals de maig.

El sistema electoral a dues voltes complica les coses a l’esquerra. La unitat seria imprescind­ible per tenir alguna possibilit­at d’obtenir com a mínim la segona plaça en el primer torn i poder arribar així a la segona volta. Segons una enquesta recent de Le Journal du Dimanche, el verd Jadot perdria per sis punts en un duel directe amb Le Pen. Si el rival de la líder del Reagrupame­nt Nacional (RN) fos Mélenchon, la primera s’imposaria amb un 60% de vots. L’única que tindria opcions davant de Le Pen seria Hidalgo,

i tot i així l’enquesta prediu un empat. A l’alcaldessa de París, però, les enquestes li donen un percentatg­e molt baix en la primera volta.

Tret que hi hagi una sorpresa i l’esquerra ofereixi un projecte molt sòlid, el previsible és que es repeteixi l’escenari del 2017, un déjà-vu entre Macron i Le Pen que desmobilit­zarà l’electorat d’esquerres. L’actual president no pot confiar tant en el vot conjuntura­l prestat. És un perill, per la possibilit­at –per bé que encara improbable– de perdre, o bé de ser reelegit per un marge estret, fet que erosionari­a molt el seu capital polític i marge de maniobra en el segon mandat.

Les ambicions personals i les diferèncie­s ideològiqu­es fan difícil un consens per al 2022

 ?? THOMAS SAMSON / AFP ?? Els líders de l’esquerra (al centre, l’alcaldessa Anne Hidalgo) després de la seva reunió a París
THOMAS SAMSON / AFP Els líders de l’esquerra (al centre, l’alcaldessa Anne Hidalgo) després de la seva reunió a París

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain