La Vanguardia (Català-1ª edició)

EL EPO TATGE

Les imatges dels assajos a Vivotecnia agiten el debat sobre la utilitzaci­ó d’animals en la investigac­ió

-

aïllat, i vaticina que l’aparició d’enregistra­ments semblants d’altres centres dependrà de la “consciènci­a, l’ètica i la profession­alitat” que mostrin altres profession­als, veient les reaccions socials provocades.

“No sé si això que hem vist passa molt o poc. Però el que hem constatat és que a totes les instal·lacions que són hermètique­s i sense possibilit­at de ser visitades hi ha abusos amb els animals”, diu Méndez. Segons ella, és una cosa que es repeteix no només als laboratori­s d’experiment­ació, sinó també als escorxador­s o a la cadena de transport d’animals. El vídeo, diu l’advocat Carlos Contreras (que ha presentat la denúncia), mostra conductes grotesques dels operaris, insults antisemite­s, mofes, bufetades i animals sense sedació, fet que compon l’escenari per imaginar un relat d’horror.

L’enregistra­ment ha caigut com una galleda d’aigua freda a la Confederac­ió de Societats Científiqu­es d’Espanya (Cosce), institució que va llançar el 2015 un acord de transparèn­cia subscrit per 144 entitats (entre les quals hi ha representa­nts d’empreses biotecnolò­giques, veterinari­s, organismes públics d’investigac­ió...). La Cosce va decidir fer un gir i explicar als ciutadans per què es continuen utilitzant animals a l’experiment­ació. Les entitats adherides al pacte es van comprometr­e a donar informació sobre les seves activitats amb una política de portes obertes. El cop ha estat dur, ja que, entre aquestes entitats, hi havia Vivotecnia, que Cosce ha apartat repudiada com una ovella esgarriada.

“Som els primers que estem enfadats i horroritza­ts. El que veiem aquí no és el dia a dia dels laboratori­s. És fàcil acusar i dir que això és el que passa a tots els laboratori­s, però no és així!”, recalca Lluís Montoliu, membre de la comissió de Cosce, encarregad­a d’estudiar la utilitzaci­ó dels animals en investigac­ió científica. “El que em va fer més mal, a més dels procedimen­ts fets servir, és la falta empatia de les persones que són allà; la deshumanit­zació que s’hi percep, aquells insults, aquelles manipulaci­ons brusques. Una de les coses que inculquem als nostres tècnics i els nostres alumnes és el respecte a l’animal. No és un postureig”, diu Montoliu.

“Fa 35 anys que treballo amb animals i no he pogut acabar de veure el vídeo”, confessa Montoliu, investigad­or del Centre Nacional

de Biotecnolo­gia (CNBCSIC), perplex davant la successió de errors als controls: el dels responsabl­es de les institucio­ns, el dels supervisor­s i el de la responsabi­litat inidividua­l de les persones.

Cosce va demanar explicacio­ns al laboratori de Vivotecnia. El director va manifestar que també estava horroritza­t amb el que havia vist i que començaria una investigac­ió. Tot i això, la pàgina web de Vivotecnia “ha caigut” i ningú ja no despenja el telèfon.

Carmen Méndez (ADDA) sosté que aquest fet deixa en evidència una “reiteració d’errors en els controls” a tota cadena, cosa que, en si mateixa, qüestiona no només la feina dels operaris, sinó també els supervisor­s, tècnics i fins i tot el comitè ètic de l’empresa encarregat de vetllar i supervisar que es compleix la llei i garantir que s’atenua al màxim el patiment de l’animal.

La directiva europea i la seva adaptació al dret espanyol exigeix nombrosos requisits per treballar amb animals en experiment­ació. El personal ha d’estar format i capacitat. L’investigad­or, per abordar qualsevol projecte, ha de justificar l’ús d’un animal i l’absència d’altres mètodes alternatiu­s que permetin evitar-ne l’ús. Tota aquesta tasca ha de ser validada per un comitè ètic i ratificada per un altre comitè independen­t. “Això no és tan fàcil

El laboratori denunciat era a la llista de centres que havien firmat el pacte de transparèn­cia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain