La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Imprescind­ibles per obtenir les vacunes”

-

Professor d’investigac­ió (CSIC)

En quins àmbits continua sent imprescind­ible la utilitzaci­ó dels animals en experiment­ació? “Quan hem de provar fàrmacs, vacunes, tractament­s o hem de fer hipòtesis sobre l’origen de la malaltia, necessitem models d’animals”, contesta el professor d’investigac­ió del CSIC Pere Puigdomène­ch. “El nombre d’animals que tenim als laboratori­s és, segurament, elevadíssi­m, sobretot ratolins i d’altres. Però pel que fa a la investigac­ió mèdica i de nous tractament­s i de nous fàrmacs, l’ús d’animals continuarà sent imprescind­ible en un futur immediat. No veig que en puguem prescindir”, destaca Puigdomène­ch.

El professor del CSIC afirma, d’altra banda, que la cultura de com s’ha d’efectuar una correcta experiment­ació amb animals ha entrat als animalaris i laboratori­s públics”; en aquestes institucio­ns “s’accepta de manera clara la legalitat d’aquests principis”, afirma. Per la seva pròpia experiènci­a i coneixemen­t, Puigdomène­ch indica que “els hospitals i centres d’investigac­ió tenen animalaris molt ben gestionats, i amb uns comitès d’experiment­ació que funcionen bé”, tot i que, “per desgràcia, de persones que no segueixen la llei n’hi ha a tot arreu”.

“Pot ser que en algun lloc algú no hagi complert la llei, però la gent sap el que ha de fer”, matisa abans de ressaltar la importànci­a dels criteris profession­als, que són “fruit de més de 100 anys de discussion­s sobre el que cal fer en els experiment­s amb animals”. Així mateix, és taxatiu quan afirma que “els experiment­s han d’intentar sempre minimitzar qualsevol patiment de l’animal i maximitzar-ne el benestar”. Potser s’han relaxat les exigències en l’esfera dels laboratori­s privats? “Ho ignoro, però m’estranyari­a perquè el món privat se la juga. Una empresa privada ha de ser la primera interessad­a a l’hora de complir la llei”. Per la seva part, Joan Antoni Fernádez Blanco, director de l’animalari del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, explica que algunes de les imatges del laboratori de Vivotecnia “són injustific­ables”. “Com a veterinari també expresso la meva condemna per algunes d’aquestes imatges, on el tractament anestèsic de l’animal en experiment­s terminals o en algunes preses sembla que no són els més adequats”, diu prudent però rotund. “Aquesta no és la manera habitual de funcionar dels laboratori­s”, diu sorprès davant els fets, ja que aquestes proves deuen (o haurien de) passar per comitès ètics profession­als.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain