La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia vincula les expulsions a “seguidisme” a la política dels EUA

-

casa d’uns 300 diplomàtic­s.

“El Regne Unit manté un suport total als nostres aliats txecs, que han exposat fins on pot arribar el GRU en els seus intents de dur a terme operacions perilloses i malignes”, va dir a Twitter el secretari d’Exteriors britànic, Dominic Raab.

Segons la revista txeca Respekt, les municions i les armes destruïdes fa set anys tenien com a destinació Ucraïna, el Govern de la qual està en guerra amb els rebels prorussos de l’est del país. El comerciant d’armes búlgar Emilian Gebrev era, segons aquesta publicació, l’encarregat d’organitzar l’acord. Les autoritats de Bulgària van vincular la unitat 29155 amb un atac patit per Gebrev l’any 2015. El gener del 2019 van acusar d’aquests fets tres ciutadans russos, incloent-hi un alt oficial del GRU.

L’intercanvi d’advertènci­es i expulsions diplomàtiq­ues amb Rússia es produeix en un moment de gran tensió a l’est d’Ucraïna, fet que ha portat els seus socis occidental­s a témer que Rússia vulgui repetir l’escenari del 2014, quan es va annexionar la península de Crimea i després va donar suport als secessioni­stes prorussos de Donetsk i Luhansk.

La guerra del Donbass, nom que rep la regió formada per aquestes províncies ucraïneses, és l’única activa a Europa. Segons l’ONU, en aquests últims set anys han mort més de 13.000 persones.

L’expulsió dels diplomàtic­s es produeix diversos dies després que els EUA anunciessi­n noves sancions contra Rússia per les seves accions de ciberespio­natge i ingerència en les eleccions presidenci­als. A més de restringir la compra de deute sobirà rus i d’aplicar sancions a empreses i persones físiques, Washington va incloure l’expulsió de deu diplomàtic­s. Moscou va respondre fent fora el mateix nombre de diplomàtic­s dels Estats Units.

Dmitri Novikov, vicepresid­ent de la comissió d’Exteriors de la Duma, va vincular l’expulsió decretada per Praga a la decisió de la Casa Blanca. “La situació als cercles diplomàtic­s europeus és molt dolenta: hi ha un efecte cursa, a veure qui és el primer que jura fidelitat al nou equip de Washington”, va assegurar.

Comparteix l’opinió Zhabàrov, que creu que la República Txeca va expulsar els diplomàtic­s russos perquè “els nord-americans van demanar de continuar aquesta línia”, i va assenyalar que abans havia estat Polònia. “Veurem qui és el següent”, va apuntar.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain