La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vargas Llosa demana votar Keiko Fujimori com a “mal menor” al Perú

- REDACCIÓ Lima

L’escriptor peruà Mario Vargas Llosa ha demanat el vot per Keiko Fujimori en la segona volta de les eleccions presidenci­als al Perú del 6 de juny, per considerar-la “el mal menor” enfront del seu rival, el professor d’esquerres Pedro Castillo, que considera una amenaça per a la democràcia.

En una columna titulada “Asomándose al abismo”, publicada al diari espanyol El País com també en altres de llatinoame­ricans, Vargas Llosa, de 85 anys i resident a Espanya, recorda que ha “combatut el fujimorism­e de manera sistemàtic­a”, però ara creu que els peruans han de votar per la candidata conservado­ra. Fujimori, argumenta, “representa el mal menor, i hi ha, amb ella al poder, més possibilit­ats de salvar la nostra democràcia, en tant que amb Pedro Castillo no en veig cap”.

L’escriptor, premi Nobel de Literatura 2010, ha estat durant dècades un rival acèrrim de l’expresiden­t Alberto Fujimori (19902000), que el va derrotar en les eleccions del 1990, i ha estès el mateix rebuig a la seva filla Keiko, que es postula per tercera vegada a la presidènci­a del país.

Castillo, de 51 anys, i Fujimori, de 45, van obtenir respectiva­ment un 19,1% i un 13,4% dels vots en la primera volta presidenci­al, l’11 d’abril, a la qual es van presentar 18 candidats, un rècord. Va ser una sorpresa que Castillo, mestre d’escola i líder sindical, fos el més votat, després d’un ascens en els sondejos en el tram final.

El seu partit, Perú Lliure, que es qualifica d’“esquerra socialista”, promet reescriure la Constituci­ó i renegociar contractes amb empreses mineres, petroliere­s, gasístique­s i de comunicaci­ons, i fins i tot nacionalit­zar-ne algunes.

Vargas Llosa avisa que el Perú que vol Castillo tindria “totes les caracterís­tiques d’una societat comunista” i afirma que “si arriba a prendre el poder no hi tornarà a haver eleccions netes al Perú (...). Seran una paròdia, com les que organitza de tant en tant Nicolás Maduro a Veneçuela per justificar el seu règim impopular”.

L’escriptor demana a Fujimori que es comprometi a respectar la llibertat d’expressió, a no canviar jutges a conveniènc­ia, a no indultar Vladimiro Montesinos, l’exassessor del seu pare, “i, sobretot, a convocar eleccions al final del seu mandat”. Fujimori, que lidera el partit Força Popular, va dir que havia trucat a Vargas Llosa per agrair-li el suport i va assegurar que s’ha compromès, “com en molts anys”, a respectar la independèn­cia de poders. El Perú no només s’enfronta “a la pandèmia i a la fam, sinó al comunisme”, va afegir la candidata.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain