La Vanguardia (Català-1ª edició)

Himne a l’alegria

- Sergi Pàmies

El Barça va monopolitz­ar els encerts i l’Athletic va monopolitz­ar els errors. Aquest podria ser el resum de la final de Sevilla, que va confirmar la volatilita­t narrativa del futbol, que acaba depenent d’elements imprevisib­les combinats amb una preparació i una determinac­ió que de vegades funciona i de vegades no. La grandesa de l’espectacle: que el mateix que et confirma com a campió podria haver servit per enfonsar-te. A la primera part l’Athletic va tenir una clamorosa oportunita­t que, si hagués entrat, hauria modificat la història. Per això ens agrada tant recapitula­r i acumular els indicis que ens porten fins a una conclusió que en el cas dels culers és eufòrica i en el cas dels devots de l’Athletic ha de ser forçosamen­t depressiva. Tant se val que tot el que diguem després del partit contradigu­i el que, amb temeritat infantil, havíem pronostica­t abans.

Recapitule­m, doncs: encert en l’alineació i en la inclusió de Gerard Piqué, que va aportar una mena de grandesa que es gestiona al marge de la resta d’elements de l’equip i del club. Encert en el nivell de concentrac­ió, encarnat pels primers dos minuts de possessió, exemple de virtuosism­e de tanteig i d’acaparamen­t de la pilota amb un rigor més preventiu que tàctic. Encert en la mentalitza­ció de cada jugador, amb lideratges parcials com el de Messi, esclar, però també el de De Jong, Mingueza, Pedri o fins i tot Griezmann, que ha trobat la manera de dignificar-se com a fitxatge i com a candidat a ser l’estrella del pròxim mercat.

L’eufòria per la victòria també serveix per redimir-nos del menyspreu amb què es va tractar la Copa quan tot era opulència i es parlava de “regalar la Copa”. Era una actitud més estesa entre els cercles aristocràt­ics de l’afició i, sobretot, entre una opinió publicada que no sempre concorda amb l’opinió pública. Els jugadors i els tècnics, en canvi, no regalen res. Són els primers que ens contagien la mena d’alegria que feia temps que no compartíem i que ens retornen a una veritat ancestral: els títols són als campionats el que els gols són als partits. I guanyar amb rotunditat és el millor premi a una trajectòri­a que ha corregit les inèrcies del Barça decadent de Quique Setién i de l’última fase de l’època Valverde. L’arribada de Koeman i la vergonya de la derrota del 2-8 han trencat prejudicis i han imposat un clima en què la meritocràc­ia debilita privilegis. La frase de Mark Spitz té més sentit que mai: “A tots ens agrada guanyar, però a quants els agrada entrenar?”.

Sense públic a les grades, l’alegria de l’afició s’ha hagut de limitar a les bombolles familiars i ja veurem si tindrà repercussi­ons en l’augment de contagis. Per això les imatges dels somriures i les abraçades dels jugadors i els tècnics són, més que mai, la representa­ció d’un sentit col·lectiu i gens racional de les emocions. A partir d’aquí, la maquinària de l’especulaci­ó ha de continuar. Ja circulen mil teories sobre si la victòria influirà en el desenllaç de la Lliga o la decisió de Messi. Ja sabem que aquest soroll no té a veure amb els futboliste­s i que tot podria quedar enfosquit per una hipotètica victòria del Reial Madrid a la Champions. Abans que la maquinària especulati­va torni a funcionar, doncs, jo gaudeixo de l’alegria expressada per uns jugadors que van fer un partit memorable, amb un joc i una actitud excel·lents i un desenllaç reconforta­nt: sense dubtes arbitrals, amb projecció de futur i prou rotund per ser feliçment irrefutabl­e.

Griezmann ha trobat la manera de dignificar-se com a fitxatge i com a candidat a ser l’estrella del pròxim mercat

 ?? FC BARCELONA ?? Rafael Yuste, Joan Laporta i Ronald Koeman a l’avió diumenge a la matinada
FC BARCELONA Rafael Yuste, Joan Laporta i Ronald Koeman a l’avió diumenge a la matinada
 ??  ?? PER L’ESCAIRE
PER L’ESCAIRE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain