La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona té ‘madriditis’

- Joaquín Luna

Catalunya es va ficar en un embolic amb el procés del qual no tenim ni idea de com sortir-ne i cerca consol en la filosofia futbolísti­ca de la meva llunyana infantesa: la madriditis. Si Madrid guanya i va bé és per una conjura esotèrica o, simplement, perquè el mal existeix i vesteix de blanc.

Hem dilapidat l’herència de Barcelona’92 de la mateixa manera que el Barça va dilapidar, sistemàtic­ament, les milionades percebudes per Luis Suárez –el gallec savi, l’únic Bota d’Or espanyol–, Figo i Neymar. I quan això passa sempre caiem en el mateix: desviar la responsabi­litat i parlar –malament– de Madrid.

Futbolísti­cament, va haver d’aterrar un holandès desacomple­xat, Johan Cruyff, a qui ningú no li va exigir mai una paraula en català, per posar fi a la cultura del lament i revertir aquella maledicció de les Copes d’Europa. Gràcies a Cruyff, el Barça es va deixar estar de planys, va revolucion­ar el futbol i va humiliar el Reial Madrid –des del 0-5 fins a les dues Lligues de Tenerife, amb els seus draps bruts copiats del rival– com ningú no l’havia humiliat, Bayern de Munic a part.

A diferència del futbol, ni Barcelona ni Catalunya no poden fitxar un Johan Cruyff per sortir d’aquest atzucac que tant ha beneficiat Madrid –fins i tot independen­tistes furibunds paguen allà els impostos!–, i gràcies a la figura tan atacable de Díaz Ayuso es reconforta aquests dies amb un bany de madriditis que consisteix a criticar per terra, mar i aire el vencedor per així esquivar els nostres errors no forçats.

Em sento barceloní fins al moll de l’os i, en conseqüènc­ia, em nego a afegir-me al ressentime­nt ambiental contra Madrid i atribuir-li el declivi de Barcelona, quan els hem posat amb safata el lideratge econòmic, en part per una revolució nacionalis­ta que tenalla i condiciona.

Donem per bo l’inacceptab­le: falta de rumb polític –més d’un any sense Govern en una pandèmia!–, l’ordre públic de la CUP que es visualitza en un passeig de Gràcia lamentable, i aquesta rebequeria de rebutjar tot el que ofereix el Govern d’Espanya, d’aquí aquelles absències clamoroses en l’aniversari de Seat, en la visita d’un comissari de la Unió Europea a un centre d’investigac­ió o el rebuig d’ampliar l’aeroport que finança Aena (oh, el medi ambient, com criatures emmurriade­s!).

La madriditis té vacuna: deixar-se de laments i Ayusos, i parlar més de fons europeus.

Barcelona ha posat amb safata la puixança de Madrid, aquell vell objecte del lament

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain