La Vanguardia (Català-1ª edició)

El socialisme andalús es trenca per l’avançament de les primàries

Susana Díaz s’escuda en la pandèmia i Juan Espadas es vol donar a conèixer

- ADOLFO S. RUIZ

Una part del socialisme andalús vol la seva pròpia Superlliga de manera immediata: que les primàries per elegir candidat se celebrin com més aviat millor, sense esperar a finals d’any, que és quan correspone­n, però Susana Díaz i els seus s’han fet forts, com la UEFA, i es neguen que els terminis es modifiquin.

Darrere de les presses dels primers, entre els quals destaca l’alcalde de Sevilla, Juan Espadas (el Florentino Pérez de la rebel·lió), hi ha la presumpció que, després dels comicis autonòmics del 4 de maig a Madrid, Juan Manuel Moreno Bonilla tindrà la temptació d’avançar les eleccions a Andalusia. I val més que els socialiste­s estiguin preparats per endavant i no els agafi amb el peu canviat.

“Jo defenso que el més intel·ligent seria guanyar uns mesos en la celebració d’aquestes primàries per poder reforçar el lideratge del company o companya que obtingués el suport de la militància i poder-nos centrar en el projecte que presentare­m als andalusos”, va assenyalar ahir Espadas.

La idea d’avançar les eleccions primàries la va llançar fa deu dies l’executiva provincial del PSOE de Jaén, l’agrupació socialista més important d’Andalusia, juntament amb la de Sevilla.

A Jaén sí que va triomfar la proposta, aprovada pràcticame­nt per unanimitat, però no va passar el mateix dilluns a Sevilla, on, després d’un debat que va durar unes quantes hores, va ser derrotada per 51 vots a 14. Un 75% dels membres de l’Executiva sevillana es van alinear amb les tesis de Susana Díaz, que defensa que “mentre hi hagi empreses que ho passin malament, famílies que perdin els éssers estimats i gent que no sap que s’ha contagiat, jo no perdré ni un minut en afers del partit”.

La qüestió sembla poc rellevant, però divideix els socialiste­s agrupació per agrupació. Si a Cadis s’inclinen per l’avançament de les primàries, a Màlaga capital volen esperar, malgrat que les agrupacion­s

Unes eleccions a la Junta la primavera del 2022 deixarien el nou candidat sense temps per a la renovació

de Cártama, Benaoján o Torremolin­os, una de les més importants de la província, volen primàries ara.

Ara bé, és real la possibilit­at que Moreno Bonilla avanci les eleccions en plena pandèmia de coronaviru­s? El president andalús actual ha negat tal intenció desenes de vegades. Des del punt de vista polític perquè, a diferència d’altres comunitats, la lleialtat de Ciutadans a Andalusia està plenament amarrada i Vox ha descartat públicamen­t que tingui intenció de retirar el suport al Govern andalús.

Des del punt de vista social no queda clara quina reacció podria provocar en la ciutadania haver d’anar a les urnes mentre no s’hagi completat definitiva­ment el control sobre la pandèmia, una gestió que amb els seus llums i ombres està consolidan­t Moreno Bonilla i el PP al capdavant de la Junta.

Sembla segur que el president andalús no convocarà eleccions aquest any, però sí que ho podria fer la primavera del 2022, uns set o vuit mesos abans del desembre d’aquell any, quan expira la legislatur­a. En tal cas, mantenir l’elecció del candidat socialista per a finals d’aquest 2021 deixaria el vencedor –en cas que no fos Susana Díaz– amb poc temps per dur a terme la renovació del partit i consolidar la seva candidatur­a.

 ?? MARÍA JOSÉ LÓPEZ / EP ?? La secretària general del PSOE d’Andalusia, Susana Díaz
MARÍA JOSÉ LÓPEZ / EP La secretària general del PSOE d’Andalusia, Susana Díaz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain