La Vanguardia (Català-1ª edició)

Elisabet II ret homenatge al seu marit

El dia del seu aniversari, la reina es mostra commoguda per la mort del duc

- BEGOÑA CORZO SUÁREZ

Les il·lusions d’Angelina Jolie (45) per continuar dirigint s’han frustrat: “El canvi en la situació familiar no m’ho permet des de fa anys”, explica a Entertainm­ent Weekly. “Necessitav­a feines més curtes i ser a casa més temps i vaig tornar a acceptar interpreta­r”.

Per ser amb els nens Angelina Jolie: “Ara no puc dirigir, per la família”

Hauria d’haver estat el seu dia especial, amb salves de canó a Hyde Park i a la torre de Londres, però per a Elisabet II ahir va ser un altre dia de dol. El mateix dia que feia 95 anys, els records de la monarca van ser per al seu marit, que acaba de morir. En un missatge que ha distribuït el palau de Buckingham, Elisabet II agraeix les mostres d’afecte i el suport rebuts per la mort de Felip d’Edimburg i explica que en un moment de “gran tristesa” els homenatges a qui va ser el seu marit durant 73 anys li han recordat l’“impacte extraordin­ari” que el duc va tenir en vida.

“En ocasió del meu 95è aniversari he rebut molts missatges i bons desitjos, i ho aprecio molt. La meva família passa un període de gran tristesa, i ha estat reconforta­nt per a nosaltres veure i escoltar els homenatges que han fet al meu marit persones del Regne Unit, de la Commonweal­th i d’arreu del món. A la meva família i a mi ens agradaria agrair tot el suport i l’amabilitat que se’ns han mostrat. Estem profundame­nt commoguts, i continuare­m recordant l’extraordin­ari impacte que va tenir Felip en un nombre incomptabl­e de persones al llarg de la seva vida”, diu el document, firmat com a Elisabet R.

En el que es pot considerar el seu últim gest d’amor cap al marit difunt, la reina d’Anglaterra va dipositar el 17 d’abril sobre el fèretre del seu marit una carta escrita de pròpia mà en què posava “En memòria de l’amor”. La firmava amb el nom de Lilibeth, que només fan servir els que s’adrecen a ella amb més confiança (com els reis d’Espanya, Felip i Letícia, que van utilitzar aquest nom en el seu missatge de condol).

Caius, Soter, Agapit I, Senorina, Miles, Apel·les, Acèpsimes, Bicor, Aitala, Lleó, Parmeni, Elimenes, Crisòtel, Tarbula

Homenatge popular

“Felip va tenir un impacte extraordin­ari en innombrabl­es persones durant la seva vida”, diu la monarca

La mateixa reina hauria confessat als seus pròxims que sent “un enorme buit”. El d’ahir, només dotze dies després de perdre el seu company de vida, és un dels aniversari­s més difícils per a la monarca, després del de l’any passat, que el matrimoni va passar aïllat a Windsor per la pandèmia. La reina encara s’està en aquest castell, amb un reduït servei que l’ha acompanyat des del principi de la crisi sanitària.

A diferència de l’any passat, que va rebre felicitaci­ons telemàtiqu­es dels seus pròxims, s’esperava que alguns familiars anessin al llarg de la jornada a Windsor per estar amb la reina un dia tan complicat. No va ser el cas del príncep Enric, que alguns mitjans britànics ja situaven dimarts tornant a Los Angeles, on el seu automòbil va ser vist sortint de l’aeroport i arribant a Montecito, on l’esperaven Meghan i el seu fill, Archie.

Amb la monarca britànica encara enmig de les dues setmanes de dol particular que ha establert després de la mort del seu marit, tampoc no s’ha publicat cap retrat oficial per commemorar el seu aniversari i s’ha cancel·lat, per segon any consecutiu, el Trooping the Colour, que se celebra al juny i que es considera l’“aniversari oficial” de la reina.

 ?? ANDY RAIN / EFE ?? Els reixats del palau de Buckingham es van omplir ahir de flors i fotografie­s en homenatge a la reina Elisabet II pel seu 95è aniversari mentre encara està de dol oficial pel seu difunt marit
ANDY RAIN / EFE Els reixats del palau de Buckingham es van omplir ahir de flors i fotografie­s en homenatge a la reina Elisabet II pel seu 95è aniversari mentre encara està de dol oficial pel seu difunt marit
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain