La Vanguardia (Català-1ª edició)

Urgeix una gran crisi

- Valentín Popescu

Economiste­s i historiado­rs del segle passat assenyalav­en que bona part dels avenços de la humanitat han estat conseqüènc­ia de grans crisis, incloent-hi catàstrofe­s bèl·liques.

Un repàs superficia­l dels dos últims segles sembla ratificar aquesta teoria: el curt brot de bonança que va seguir la Primera Guerra Mundial (els anys vint), la prosperita­t molt més llarga generada per la Segona Guerra Mundial (amb el miracle alemany com a màxim exponent), la crisi del petroli dels setanta i –ja més llunyà en el passat– el colonialis­me desbocat del segle XVIII, les guerres nacionalis­tes de Bismarck, les guerres d’independèn­cia americanes, amb la nord-americana en primeríssi­m lloc, etcètera, gairebé sempre van desembocar en forts avenços econòmics.

Avui dia, la humanitat és més rica que mai, però la convivènci­a torna a ser conflictiv­a gairebé a tot arreu –des de Birmània fins als EUA, passant per l’Orient Mitjà i Europa de l’Est– a causa dels desequilib­ris socials i de l’enfonsamen­t de les ideologies.

Els desequilib­ris –tant econòmics com culturals, nacionals i internacio­nals– són una constant en la història i n’hi ha constància a tot arreu i temps des de la invenció de l’escriptura. El declivi cíclic de les cultures també és de tots els temps i llocs, però no ha estat tan evident com el de les estructure­s econòmique­s, encara que ha estat d’importànci­a semblant. En l’antiguitat, la fe religiosa era consubstan­cial amb la identitat política, i les guerres de religió –la seva continuïta­t en temps més moderns– o sota pretext de religió (com les guerres nòrdiques) van arribar fins al segle XVIII. Als segles següents, el retrocés de creences i ideologies va arribar a ser tan fort que les guerres es van fer ja descaradam­ent per qüestions d’hegemonia i interessos econòmics.

Actualment el món es troba en una coincidènc­ia de les dues crisis. D’una banda, la dinàmica internacio­nal està trontollan­t perquè les regles del joc de la bipolarita­t URSS-EUA no serveixen per a uns escenaris amb més protagonis­tes. I també els mecanismes ideats per a les societats de la postguerra del 1939-1945 ja no serveixen al segle XXI, en què els poders tradiciona­ls discrepen de les realitats i consciènci­es de les respective­s poblacions.

Aquest cruiximent de totes les estructure­s heretades s’agreuja perquè les ideologies heretades s’estan quedant sense adeptes. La religiosit­at està en declivi; el patriotism­e és qüestionat per més i més sectors; les ofertes polítiques tradiciona­ls d’esquerres i dretes es van desfent en un rosari de programes que va des de l’ecologisme oníric fins al localisme minúscul.

En un mot: a falta d’una crisi aguda i general, el món s’està erosionant en ofertes politicoec­onòmiques confuses i difuses, quan no es llança –encara, aquí i allà– a la vellíssima i primitiva llei del puny : la raó la té només el més fort. Així que, en conclusió, ¿és que ens urgeix una gran crisi per tornar a progressar i conviure en pau uns quants decennis més?

El món s’erosiona en ofertes confuses i difuses o es llança a la primitiva llei del puny

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain