La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sísif i la fiscalitat progressiv­a

- Josep Oliver Alonso

Segur que coneixen el mite de Sísif, rei de Corint. Castigat pels déus, empenyia penosament una pedra muntanya amunt i, just abans d’arribar al cim, li queia cap avall, i l’obligava a recomençar indefinida­ment. Alguna cosa hi ha d’aquell mite en l’etern retorn en els compassos de la intervenci­ó pública: laisez faire fins a la Gran Depressió; intervenci­ó pública entre els anys trenta i setanta; retrocesso­s conservado­rs fins avui; i, ara, sembla que tornada al passat.

Aquest canvi és més que perceptibl­e en la demanda de més impostos als més rics, impensable fa una dècada. De fet, l’FMI creu imprescind­ible una fiscalitat progressiv­a (Tax policy and inclusive growth, Abdel-Kader i De Mooij, 2020) vinculada a la necessitat d’increment dels ingressos públics i, més en particular, la d’imposar càrregues fiscals més elevades als que més tenen per compensar parcialmen­t els pitjor situats econòmicam­ent, els que han carregat amb el cost de la crisi (Covid-19 recovery contributi­ons, A. Klemm i d’altres, 2021). Un canvi remarcable per a l’FMI, preocupat ara per esclats socials i tensions polítiques indesitjad­es, reflex de la inquietud de part de les elits econòmique­s i polítiques d’Occident: l’ensurt del llegat de Trump no ha caigut en sac foradat.

Aquesta renascuda preocupaci­ó social té lloc en un context fiscal particular­ment difícil: les previsions d’endeutamen­t públic per als propers cinc anys de l’últim Fiscal Monitor de l’FMI, publicat aquests dies, no són tranquil·litzadores: es mantindrà a l’entorn del 120% del PIB per al conjunt de països avançats i per a Espanya. Com es pot finançar aquest excés d’endeutamen­t? I, en particular, com es pot fer si els tipus d’interès pugen? Més impostos als més rics és la resposta de l’FMI.

En aquest àmbit, alguna cosa s’està movent. Tant en la política (Biden ha engegat un programa fiscal marcadamen­t progressis­ta, mentre a la Gran Bretanya es discuteix sobre una taxa temporal que gravi els més rics), com en els mitjans (col·lectius de superrics britànics i americans estan demanant canvis que els obliguin a pagar més impostos) o en l’anàlisi acadèmica. En aquest darrer camp, destaca el treball de David Hope i Julian Limberg de la London School of Economics (The economic consequenc­es of major tax cuts for the rich, 2020), en què analitzen els impactes econòmics de les reduccions d’impostos per als més rics els últims 50 anys i per a 18 països. La conclusió és aclaparado­ra: a part de concentrar la renda en l’1% més adinerat, la millora en la tributació d’aquests no afecta el creixement del PIB, la principal raó que l’havia justificat.

Sembla que després de la llarga etapa de desregulac­ió, liberalitz­ació i globalitza­ció dels darrers quaranta anys comença el retorn al passat: el nostre particular Sísif empeny un altre cop cap amunt la redistribu­ció. Veurem si se’n surt.

Preocupat per les tensions socials, l’FMI aposta ara per apujar impostos als més rics

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain