La Vanguardia (Català-1ª edició)

Només un de cada deu joves catalans a l’atur té prestació

- REDACCIÓ

Només un de cada deu joves catalans a l’atur té algun tipus de prestació o subsidi, segons dades recopilade­s per la UGT. És menys d’un tercera part de la cobertura de què gaudeixen els més grans de 30 anys, ja que un 36,4% sí que disposa d’alguna mena d’ajuda.

“Això passa perquè la majoria treballa de becari o no ha aconseguit cotitzar prou per tenir dret a prestació”, reflexiona Elena Álvarez, portaveu de la secció juvenil Avalot de la UGT Catalunya.

Segons el parer de la sindicalis­ta, quan els joves es queden sense ingressos solen tornar a casa dels pares o directamen­t no fan el pas d’anar-se’n.

Álvarez explica que l’any passat per primera vegada des del 2007, quan va esclatar la crisi anterior, el percentatg­e d’emancipaci­ó dels joves va caure per sota del 20%. Només el 18,6% van anar-se’n de casa.

“Volem mostrar amb aquestes dades que el col·lectiu de joves, que ha estat molt criticat al llarg d’aquesta pandèmia, és un dels que més n’ha patit els efectes”, assegura Elena Álvarez. L’últim any la taxa d’atur entre els joves va créixer un 48,5%, fins als 245.1000. Això significa que el 22,7% estan a l’atur.

En l’informe es destaca també com la sobrequali­ficació és més gran entre els joves. Les últimes dades disponible­s correspone­nts al 2017 mostren que “de cada deu joves, pràcticame­nt quatre tenen feines en posicions que requereixe­n una qualificac­ió inferior a la que correspon pel nostre nivell formatiu”. Aquest efecte és pitjor en el cas de les dones, ja que el 41,02% pateixen sobrequali­ficació, enfront del 34,77% dels homes joves.

Els menors de 25 anys cobren de mitjana 13.021 euros anuals. Amb dades de l’any 2018, cobren de mitjana 10.104 euros bruts anuals menys que la població adulta, un 36,8%. Entre les dones la diferència salarial generacion­al és de 7.893 euros i entre els homes, de 12.236.

També hi ha bretxa salarial entre els homes i les dones joves: un total de 3.190 euros.

La taxa d’emancipaci­ó cau al 18,6%, el nivell més baix des de l’any 2007, avisa la UGT

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain