La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quan Vox derrapa

- Jordi Juan Director

Els madrilenys es van quedar ahir amb les ganes d’acabar el debat que havia començat a la cadena Ser protagonit­zat pels diferents aspirants a la presidènci­a de la seva comunitat a causa de l’actitud provocador­a que va exhibir la candidata de Vox, Rocío Monasterio. I es quedaran també sense presenciar els que havia organitzat TVE i La Sexta en pròxims dies per la persistènc­ia del partit de Santiago Abascal en negar-se a condemnar les amenaces de mort que han rebut el líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias, el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez. L’actitud de Vox és inadmissib­le. No hi ha excusa possible. La violència o el terrorisme separen els partits polítics en dues trinxeres. No hi ha grisos. Igual que vam criticar al seu dia Batasuna per negar-se a condemnar els atemptats d’ETA, no es pot mirar cap a una altra banda quan un polític demòcrata és amenaçat.

Vox defensa unes posicions sobre la immigració, els drets de les dones o els nacionalis­mes, entre altres temes, que només poden rebre el rebuig més absolut dels demòcrates. Però també cal recordar que hi ha ciutadans que els han mostrat el seu suport i tenen legitimita­t per tenir representa­nts en diferents òrgans de l’Estat. Com lluitar contra l’ideari que practiquen? Sens dubte no excloent-los dels debats, als quals tinguin dret d’anar, ni fer-los el buit com van fer la majoria dels diputats del Parlament de Catalunya en les dues sessions del ple de la fallida investidur­a de Pere Aragonès.

Segons la nostra opinió, les idees de Vox han de ser discutides i rebatudes amb arguments perquè segons quin tipus de menyspreus l’únic que aconseguei­xen és augmentar el seu nombre de simpatitza­nts. Vox és ja la tercera força política al Congrés dels Diputats amb 52 escons.

Ara bé, si els representa­nts de Vox no accepten les regles mínimes de qualsevol democràcia, i la condemna de la violència n’és una de fonamental, l’única alternativ­a que deixen és que els òrgans judicials hi puguin prendre cartes. En la democràcia només hi caben els demòcrates.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain