La Vanguardia (Català-1ª edició)

130 migrants més moren davant de Líbia sense ser rescatats

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

Ja són 130 persones més les que han perdut la vida a la Mediterràn­ia en un naufragi, aquest dijous, que es podria haver evitat. El vaixell Ocean Viking, de l’oenagé SOS Mediterran­ée, i tres mercants estaven buscant superviven­ts, però només van trobar una desena de cadàvers. Les organitzac­ions humanitàri­es atribueixe­n les morts a la passivitat d’Europa i de la guàrdia costanera líbia després que Alarm Phone, un servei telefònic d’ajuda als immigrants, alertés des de dimecres que hi havia tres barcasses amb dificultat­s, amb onades de fins a sis metres.

Segons asseguren a aquest diari, en ser contactats, Itàlia va identifica­r la guàrdia costanera líbia com l’autoritat competent, Malta no va respondre i els guardacost­es libis van rescatar una pastera amb cent persones, però van rebutjar socórrer les altres dues per les condicions meteorològ­iques adverses. La barcassa amb 130 persones es va enfonsar. De l’altra, amb 42, no se’n sap res. El més probable és que hagi naufragat. “Tenim constància que un avió de Frontex va ser a la zona del naufragi. Considerem responsabl­es les autoritats líbies, però també a les europees”, afirma María Rodríguez, col·laboradora d’Alarm Phone. Segons Rodríguez, un altre vaixell comercial va ser alertat de la condició de les pasteres, però va rebutjar acudir a ajudar-lo ja que anteriorme­nt va ser multat per Itàlia per socórrer migrants sense la seva coordinaci­ó.

Flavio di Giacomo, portaveu a la Mediterràn­ia de l’Organitzac­ió Internacio­nal per a les Migracions (OIM), veu “inacceptab­le” aquest sistema “ineficient” i la falta de presència de naus –molts vaixells d’oenagés pateixen bloquejos administra­tius a Itàlia– que acaben provocant situacions com aquesta. Des de començamen­t d’any, 359 persones havien perdut la vida a la Mediterràn­ia Central. Ara se n’hi sumen almenys 130 més.

 ?? DAVID KEYTON / AP ?? Concentrac­ió a Copenhague­n en contra de la deportació de refugiats sirians
DAVID KEYTON / AP Concentrac­ió a Copenhague­n en contra de la deportació de refugiats sirians

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain