La Vanguardia (Català-1ª edició)

Navalni posa fi a la vaga de fam després de ser atès per metges civils

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Després de 24 dies, Aleksei Navalni va anunciar ahir que deixa la vaga de fam. L’opositor rus empresonat va explicar que ho havia decidit per recomanaci­ó dels seus metges, que el van avisar que podia morir. Des que va iniciar la protesta, el 31 de març, la seva salut s’ha deteriorat significat­ivament.

Navalni posa fi a la vaga de fam després de la jornada de manifestac­ions de dimecres, en què milers de seguidors es van concentrar en desenes de ciutats russes per demanar la seva llibertat i l’accés a una atenció mèdica adequada per al polític.

En un missatge que va fer arribar al seu compte a Instagram, va explicar que tant els seus metges com els seus seguidors li van aconsellar que deixés la vaga, ja que el van advertir que podria morir en qualsevol moment. Un altre dels motius és que a la fi l’han atès metges civils, aliens al Servei de Presons.

“Fa dos mesos, es reien de les meves peticions, no em donaven cap medicament ni permetien que me’ls lliuressin. Ara m’ha examinat dues vegades un consell de metges civils. Ells fan les seves anàlisis i em donen els resultats i conclusion­s”.

Navalni, de 44 anys, va ser arrestat al gener després de tornar d’Alemanya, on va estar diversos mesos recuperant-se de l’enveriname­nt sofert l’agost passat. Al febrer un tribunal de Moscou el va enviar a presó per complir una pena per frau a què va ser condemnat en el 2014 per haver incomplert la llibertat condiciona­l que se li va concedir, i que suposa dos anys i mig de presó a la colònia penitencià­ria IK-2 de la ciutat de Pokrov.

Al febrer, Navalni ja es queixava de forts mals d’esquena i els seus advocats van apuntar que havia perdut la sensibilit­at a les mans i les cames. Va demanar que el visités un metge de la seva confiança, però el Servei de Presons s’hi va negar. Com a resposta, Navalni es va declarar en vaga de fam.

Aquesta setmana Navalni ha estat traslladat a un hospital penitencia­ri en un penal de Vladímir, capital de l’óblast del mateix nom, al qual pertany Pokrov. Des d’allà se’l van endur a un hospital civil.

No l’han atès, com demanava, els seus propis metges. Però el seu equip i la seva metgessa personal, Anastassia Vassílieva, entenen que l’atenció de facultatiu­s civils és una victòria, atès que “va tenir accés a una cosa similar a un examen independen­t”.

Tot i així, “l’exigència que deixin que m’atengui el metge adequat no la retiro, perdo la sensibilit­at a parts de les mans i les cames i vull entendre a què es deu i com curarho”, va afirmar Navalni en el seu missatge.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain