La Vanguardia (Català-1ª edició)

Estat d’emergència a Tòquio només tres mesos abans dels JJ.OO.

És la tercera vegada que les autoritats japoneses recorren a aquesta mesura

- ISMAEL ARANA Hong Kong. Correspons­al

Després del desastre de Fukushima el 2011, els Jocs Olímpics de Tòquio aspiraven a erigir-se en símbol de la recuperaci­ó japonesa. En canvi, la pandèmia els ha condemnat a passar a la història com els “jocs del coronaviru­s”, l’epidèmia que ja va forçar el seu retard un any i els privarà d’espectador­s estrangers. Tan sols falten tres mesos per a la inauguraci­ó i la flama olímpica està de gira pel territori. Però el patogen no dona treva, i ahir van haver de decretar l’estat d’emergència a diverses regions, un altre senyal que la tan esperada recuperaci­ó encara està lluny de materialit­zar-se.

És la tercera vegada que les autoritats japoneses recorren a aquesta eina. Les últimes setmanes s’ha registrat un augment inquietant dels contagis –5.000 dijous–, i preocupa la propagació de variants altament contagiose­s com la britànica o el “doble mutant” identifica­t a l’Índia. “Hi ha una forta sensació de crisi”, va alertar el ministre Yasutoshi Nishimura, per qui les restriccio­ns vigents no eren suficients.

L’estat d’emergència no permet a les autoritats imposar confinamen­ts estrictes a l’estil dels europeus o el xinès, però sí que facilita demanar als restaurant­s que deixin de servir abans o durant el tancament de bars, karaokes, parcs temàtics o centres comercials.

A més, els grans esdevenime­nts com els partits de futbol o beisbol es desenvolup­aran a porta tancada, i els serveis de transport públic es reduiran durant els propers dies. La preocupaci­ó és tal que la governador­a de Tòquio, Yuriko Koike, fins i tot va sol·licitar als negocis de la capital que apaguin els llums després de les 8 del vespre per retenir la gent a casa.

Al principi, la declaració afecta les prefecture­s de Tòquio, Osaka, Hyogo i Kyoto, on resideix una quarta part dels 126 milions d’habitants del país i que representa un terç de l’economia nacional. La mesura es prolongarà des d’aquest cap de setmana fins al pròxim 11 de maig, encara que ja van avisar que podria estendre’s en cas de ser necessari.

El moment és delicat. No en va, la declaració es va produir just abans de l’arrencada d’aquí uns dies de la “Semana Daurada”, un important període de festa en què se sol registrar un notable augment dels viatges nacionals i el consum. “Aquesta alerta té per objectiu enfortir les mesures aplicades a restaurant­s i bars de cara a les vacances i aturar el flux de gent”, va explicar el primer ministre, Yoshihide Suga, que va tornar a demanar que es fomenti el teletrebal­l.

Sense arribar a imposar les severes mesures d’altres països de la zona com la Xina o Nova Zelanda, el Japó ha sortit fins ara relativame­nt ben parat de la crisi, amb uns 9.800 de morts i poc més de mig milió de casos. Però l’aparició de les noves variants del virus, sumada a la pressió que ja pateixen els seus serveis sanitaris i la lentitud del seu programa de vacunació –amb prou feines han punxat l’1% de la seva població– han forçat les autoritats centrals, pressionad­es per les mateixes regions afectades, a moure fitxa.

Mentrestan­t, el discurs oficial insisteix que l’estat d’emergència no afectarà la preparació dels Jocs. En principi, les mesures s’aixecaran dies abans que el president del Comitè Olímpic Internacio­nal, Thomas Bach, arribi a terres nipones per donar suport als organitzad­ors, que no deixen de prometre un esdevenime­nt “segur” malgrat els dubtes que hi ha.

Una recent enquesta de l’agència estatal Kyodo va mostrar que un 72% dels japonesos creuen que l’esdevenime­nt hauria de ser cancel·lat o, almenys, ser posposat. Tot i això, Bach insisteix que els Jocs Olímpics no es poden endarrerir una segona vegada, cosa que li ha guanyat dures crítiques. “Com gestionar la nostra salut pública és una cosa que el Japó hauria de decidir. No necessitem que el president Bach intervingu­i”, li va retreure Yuichiro Tamaki, membre de l’oposició al Govern.

Un 72% dels japonesos creuen que les competicio­ns olímpiques haurien de ser cancel·lades

 ?? KIYOSHI OTA / BLOOMBERG ?? Carrer cèntric de Tòquio amb una pantalla gran en la qual el primer ministre japonès, Yoshihide Suga, declara l’estat d’emergència
KIYOSHI OTA / BLOOMBERG Carrer cèntric de Tòquio amb una pantalla gran en la qual el primer ministre japonès, Yoshihide Suga, declara l’estat d’emergència

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain