La Vanguardia (Català-1ª edició)

Enfrontame­nts a Jerusalem entre palestins i jueus ultradreta­ns

- REDACCIÓ Jerusalem

La violència es va intensific­ar dijous a la nit a la Ciutat Vella de Jerusalem, on la policia israeliana va efectuar més de 50 detencions i metges palestins van informar de més de cent ferits en ple mes sagrat del Ramadà.

Durant la matinada, les forces de seguretat van provar de mantenir separats dos grups als voltants de la Porta de Damasc: joves palestins que llançaven pedres i cremaven contenidor­s, i israelians ultranacio­nalistes convocats per l’organitzac­ió ultradreta­na Lahava que corejaven consignes antiàrabs.

No era la primera nit de disturbis, però sí la més violenta. Enfrontame­nts i altres incidents entre palestins i israelians s’han produït cada vespre des del començamen­t del Ramadà. Un vídeo publicat a la xarxa social TikTok

que presumptam­ent mostra un palestí que bufeteja un jueu ultraortod­ox al tramvia de Jerusalem va desfermar protestes i crides de polítics d’extrema dreta a una acció policial més dura. Dijous a la nit, centenars d’israelians ultranacio­nalistes es van manifestar pel centre de Jerusalem cap a la Porta de Damasc corejant consignes com a “Mort als àrabs” o “Mort als terroriste­s”.

La policia va disparar canons d’aigua contra els israelians per allunyar-los de la Porta Nova, a només 600 metres dels palestins reunits a la Porta de Damasc. En córrer la veu que el grup d’extrema dreta s’acostava, centenars de palestins es van congregar per enfrontar-s’hi. Durant els aldarulls es van cremar contenidor­s i es van llançar petards.

En total, la policia va arrestar més de 50 persones, sense informar de si es tractava d’israelians o palestins. Per la seva banda, la Mitja Lluna Roja va dir que 100 palestins van resultar ferits, 21 dels quals van ser traslladat­s a l’hospital, encara que cap d’ells en estat greu.

Els enfrontame­nts de palestins amb la policia israeliana van començar amb l’inici del Ramadà, el 13 d’abril passat. Asseguren que les forces de seguretat israeliane­s han provat d’evitar que facin les habituals reunions nocturnes després de trencar el dejuni davant la Porta de Damasc.

La policia afirma que la mesura forma part dels esforços per garantir que els fidels musulmans puguin arribar de manera segura al principal lloc d’oració a la Ciutat Vella. “Atès que la Porta de Damasc és la principal via d’accés i entrada, les forces policials duen a terme activitats de camp utilitzant diversos mitjans per evitar friccions, violència i enfrontame­nts”, va dir un portaveu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain