La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un gihadista degolla una policia desarmada a prop de París

El terrorista, un tunisià, ataca una administra­tiva que tornava a comissaria

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

El terror gihadista és un malson sense fi a França des de fa més de sis anys. L’última víctima, ahir, va ser una funcionàri­a administra­tiva de la policia que va ser atacada amb un ganivet quan tornava a la seva comissària a la localitat de Rambouille­t, a uns seixanta quilòmetre­s al sud-oest de París.

El terrorista, un tunisià de 36 anys que vivia a França des del 2009 i que no estava fitxat com a extremista islàmic, es va abalançar sobre la dona, mare de dues filles, i la va degollar. L’agent administra­tiva, que anava desarmada, havia sortit breument de la comissaria poc després de les 14 h per renovar el tiquet del pàrquing pel seu vehicle. Després de produirse l’atemptat, l’autor va ser abatut a trets per altres agents i va morir de les ferides.

El fiscal nacional antiterror­ista, Jean-François Ricard, va assumir la investigac­ió davant els senyals inequívocs sobre el mòbil islamista de l’atac. Ricard, que es va desplaçar a Rambouille­t, va indicar que tant la identitat del terrorista com el seu modus operandi, l’arma utilitzada i el seu crit –“Al·là és gran!”– quan va cometre el crim no deixen dubtes. Segons la cadena BFM-TV, una primera anàlisi del telèfon mòbil de l’agressor va mostrar que havia consultat un web gihadista poc abans d’entrar en acció.

El primer ministre, Jean Castex, que es trobava de visita a Lilla, es va desplaçar amb urgència a Rambouille­t per expressar la solidarita­t amb les forces de seguretat i condemnar l’atemptat. El president de la República, Emmanuel Macron, va rebre la notícia quan tornava del Txad, on va assistir al funeral del president Idriss Déby, mort dilluns en una ofensiva rebel. Des del seu avió oficial, Macron va llançar un tuit per recalcar que “no cedirem gens” davant el terrorisme gihadista. El ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, va ordenar reforçar la protecció de les comissarie­s i altres instal·lacions policials.

El nou atac mostra la vulnerabil­itat, fins i tot de les comissarie­s, davant els llops solitaris que en tenen prou amb un ganivet per matar. La víctima, de qui només va transcendi­r el nom de pila –Stéphanie–, tenia 49 anys i feia més de mitja vida que ocupava el lloc de treball a la comissaria.

Rambouille­t és una petita i tranquil·la ciutat de 26.000 habitants coneguda pel seu château, amb bonics jardins. Allà es va celebrar, el 1975, la primera cimera dels països industrial­itzats –llavors anomenada G-6, que després passaria a ser G-7– amb Valéry Giscard d’Estaing com a amfitrió.

La líder ultradreta­na Marine Le

Pen va reaccionar amb molta força a l’atemptat. A parer seu, els quatre anys de Macron a l’Elisi “no han estat a l’altura del perill i l’amenaça islamistes que pesen sobre el nostre país”. Le Pen, a qui els sondejos atorguen possibilit­ats en les presidenci­als de l’any que ve, s’aferra al discurs dur sobre seguretat, una temàtica que li resulta rendible. La presidenta del Reagrupame­nt Nacional (RN, abans Front Nacional) va recordar que el terrorista era un tunisià que va entrar il·legalment a França. Va demanar “fermesa total” i va insistir en la urgència d’“erradicar el gihadisme del nostre territori”.

La ultradreta­na Marine Le Pen prova de rendibilit­zar l’atemptat i acusa Macron de debilitat

 ?? GONZALO FUENTES / REUTERS ?? Policies acordonant ahir el carrer de Rambouille­t on es va produir l’assassinat
GONZALO FUENTES / REUTERS Policies acordonant ahir el carrer de Rambouille­t on es va produir l’assassinat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain