La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ecologista que podria ser cancellera

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Un gran salt, el més audaç de la seva carrera fins ara, ha fet aquesta setmana l’ecologista Annalena Baerbock, en ser designada per la cúpula de la seva formació política, Aliança 90/Els Verds, candidata a la cancelleri­a d’Alemanya a les eleccions del pròxim 26 de setembre. Baerbock, copresiden­ta del partit, encarna no només la ferma aspiració dels ecologiste­s a estar en el futur govern –els sondejos així ho suggereixe­n, ja que els atorguen el segon lloc en intenció de vot–, sinó també el valor simbòlic que, després de l’anunciada marxa de la cancellera democristi­ana Angela Merkel, una altra dona pugui succeir-la al càrrec.

Perquè Baerbock assoleixi la cancelleri­a, les urnes haurien de donar una suma de resultats que permetés als verds liderar una coalició de govern en comptes de ser els socis menors del bloc conservado­r, que, encara que cau en les enquestes, continua sent el preferit dels votants. Quan falten cinc mesos per a la cita electoral, aquest segon escenari sembla encara el més plausible. Però la sort encara no ha estat tirada, i la flamant candidata va a totes.

Annalena Baerbock, de 40 anys, jurista especialit­zada en Dret Internacio­nal i diputada al Bundestag (cambra baixa del Parlament) des del 2013, té un passat de gimnasta de salt de trampolí, disciplina en la qual va guanyar tres bronzes en els campionats alemanys.

Ella mateixa ha traçat similituds entre aquesta modalitat esportiva i l’arena política. En els dos àmbits “veritablem­ent es necessita coratge”, va assegurar en un recent documental de la cadena pública NDR. En el salt, “a cada nova figura que aprens, no saps si aterraràs amb el cap o amb els peus o on –va dir Baerbock–, i per això has de ser capaç d’avaluar-te increïblem­ent bé; has de conèixer les teves fortaleses i els teus límits”. En política, ella ha aplicat aquesta visió de com afrontar els reptes, convençuda de les seves fortaleses, fins i tot quan al principi era percebuda com a secundària respecte a l’altre copresiden­t del partit, el carismàtic Robert Habeck. El duet –tots dos del sector pragmàtic de la formació– va ser triat per a la presidènci­a el gener del 2018.

Però a poc a poc, Baerbock es va refermar davant militància i opinió pública amb una oratòria assertiva i solvent, sobretot en economia, una àrea en què els dirigents ecologiste­s solen flaquejar. No en va, després d’estudiar Dret i Ciències Polítiques a la Universita­t d’Hamburg, va fer un màster en Dret Internacio­nal Públic a la London School of Economics. Els sondejos van indicar que els electors la prefereixe­n a Habeck, qui, fent el cor fort, va accedir a no lluitar per la candidatur­a a canceller, que també ell ambicionav­a.

Nascuda el 1980 a Hannover, Annalena Baerbock va créixer en una granja del land de Baixa Saxònia, i va deixar per lesions la seva carrera d’atleta d’alta competició. Va començar a treballar de periodista, fins que un període de pràctiques amb un eurodiputa­t verd li va canviar els plans. Una jove Annalena es va afiliar a Aliança 90/Els Verds el 2005, any en què el partit va sortir del poder després de dues legislatur­es consecutiv­es com a soci del Govern de coalició del socialdemò­crata Gerhard Schröder. Va ser també l’any en què Angela Merkel va arribar la cancelleri­a, la primera dona que ho aconseguia en la història d’Alemanya.

Setze anys després, Baerbock és l’única dona que competeix per la cancelleri­a dels tres partits principals, i també la persona més jove a la lliça, davant els ja designats candi

Medallista de salt de trampolí, en política ha demostrat ser una oradora solvent amb els temes econòmics

 ?? SEAN GALLUP / GETTY ?? Annalena Baerbock, de 40 anys, copresiden­ta d’Aliança 90/Els Verds, en un acte a Berlín el 15 de març per comentar els comicis de Baden-Württember­g, que van guanyar els verds
SEAN GALLUP / GETTY Annalena Baerbock, de 40 anys, copresiden­ta d’Aliança 90/Els Verds, en un acte a Berlín el 15 de març per comentar els comicis de Baden-Württember­g, que van guanyar els verds

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain