La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les provocacio­ns de Vox rearmen el front de les esquerres a Madrid

Iglesias planta Monasterio en un debat i la resta el secunden una hora després

- PEDRO VALLÍN CARMEN DEL RIEGO TONI BATLLORI

El flirteig de la formació ultradreta­na Vox amb la legitimaci­ó de les greus amenaces de mort rebudes per la cúpula d’Interior i pel candidat Pablo Iglesias ha provocat un canvi de rasant sobtat en la campanya electoral madrilenya. En la política vertiginos­a els escenaris canvien en tot just unes hores, i l’actitud de la candidata ultra, Rocío Monasterio, amb què posava en dubte la veracitat de les cartes amenaçador­es, va propiciar un gir radical del marc: Pablo Iglesias –víctima de les amenaces de mort, a més dels seus pares i la seva companya, la ministra Irene Montero, a qui se sumen el ministre Fernando Grande-Marlaska i la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez– es va plantar i va desplaçar l’eix de la campanya on havia vaticinat quan va anunciar la seva candidatur­a fa un mes: “Feixisme o democràcia”. Un eix que altera l’estratègia de la dreta i rearma la campanya contra el PP de les formacions d’esquerres: PSOE, Més Madrid i

tramitar la denúncia –com dijous a la tarda ja havien fet Grande-Marlaska i Gámez– per les amenaces rebudes contra ell i la seva família. Davant els mitjans es va ratificar en els motius de la seva plantada. Va recordar el cartell d’inspiració nazi de la propaganda electoral de Vox –reflex de la cartelleri­a antijueva alemanya dels anys trenta– i va anunciar la negativa a assistir a cap altre debat electoral en què fos present la candidata de la ultradreta. Igual que la plantada a la Cadena Ser va acabar arrossegan­t la resta de formacions progressis­tes –tot i que una hora més tard–, l’anunci de la seva negativa a asseure’s a debatre a la cadena La Sexta amb Monasterio va portar Gabilondo i García a secundar-lo. Tots dos anunciaven que tampoc no hi assistirie­n, quan la cadena ja havia comunicat que, davant els fets que havien passat, s’estava replanteja­nt els termes del debat. Finalment se’n va anunciar la cancel·lació.

La campanya electoral, que va començar a virar en el debat de Telemadrid, quan Gabilondo va renunciar al pacte amb Ciutadans i va aixecar el veto que mantenia sobre Iglesias, va entrar ahir en un escenari completame­nt nou que gira entorn d’una qüestió que, si bé va ser central durant un període breu després de l’eclosió de Vox a Andalusia, el desembre del 2018, havia desaparegu­t de l’agenda política: el cordó sanitari a la ultradreta. S’acosten revolts i contorsion­ismes. I calen sondejos nous. Als d’abans-d’ahir els ha crescut molsa.

La negativa a anar-hi de Podem, primer, de PSOE i Més Madrid, després, suspèn el debat de La Sexta

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain