La Vanguardia (Català-1ª edició)

La polèmica amb Monasterio reafirma el PP en la necessitat de governar sol

Casado s’alinea amb Iglesias després de la insolència en un tuit del PP de Madrid

- CARMEN DEL RIEGO

La polèmica ahir durant un debat electoral a la Ser ha reafirmat el PP en el que defensava des de l’inici de la campanya, que tant a Madrid com per al Govern central el que vol Pablo Casado és un govern en solitari, sense ningú que el condicioni. Es tracta, subratllen els populars, de poder aplicar el seu projecte.

El PP és conscient que si les enquestes es converteix­en en una realitat només podrien governar amb el suport de Vox, ja que aquests mateixos sondejos no donen representa­ció parlamentà­ria a Ciutadans, que podria continuar sent el seu soci. L’estratègia dels populars és obtenir una majoria tan àmplia que Vox no pugui posar gaires condicions al seu suport a una investidur­a d’Isabel Díaz Ayuso. És més, negar-se a passar per determinad­es exigències del partit d’Abascal que puguin restar possibilit­ats a Pablo Casado en unes eleccions generals.

El que passi a Madrid el 4 de maig, i la forma com Díaz Ayuso pugui arribar al govern de la Comunitat de Madrid, sens dubte influirà en les expectativ­es de Pablo Casado. Doblegar-se a qüestions que no formen part del projecte polític del PP, per exigència de Vox, pot foragitar, creuen els populars, part de l’electorat de Cs que ha passat a fer costat al PP, no només al de Casado, sinó també al de Díaz Ayuso.

Per això l’ideal que persegueix el PP és tenir un èxit tan rotund, encara que no sigui una majoria absoluta, que Vox es trobi en la tessitura d’haver de decidir amb els seus vots a l’Assemblea si el govern el presideix Ángel Gabilondo, amb Pablo Iglesias, o un govern en minoria del PP. Si Vox optés per no donar suport a Ayuso, fonts populars afirmen que podria afectar Casado, però al final en unes pròximes generals acabaria benefician­t el vot útil entorn del PP i li donaria la possibilit­at de guanyar Pedro Sánchez.

Aquesta situació explica, en bona part, el que va passar ahir després de l’enfrontame­nt entre Rocío Monasterio i Pablo Iglesias, al debat de la Ser, al qual la presidenta madrilenya no havia anat. Després que Iglesias marxés del debat es va penjar al compte de Twitter del PP de la Comunitat de Madrid un missatge al·lusiu al que havia passat:

“Iglesias, tanca quan surtis”. Un tuit en què rememorava les paraules del líder d’Unides Podem al Congrés, quan després d’etzibar al portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, que volien donar un cop d’Estat però no s’hi atrevien, el portaveu de l’extrema dreta va abandonar la sala i Iglesias li va dir: “Tanqui quan surti, senyor Espinosa de los Monteros”.

Dotze minuts més tard el tuit era esborrat i, poc després, el president del PP aprofitava una visita a la Costa de Moyano, amb motiu del dia del llibre, per aclarir la posició del PP i la seva pròpia. “S’ha posat, deu haver estat per dir que als debats és bo ser-hi, i quan s’han assabentat de la raó per la qual se n’ha anat [Pablo Iglesias] el deuen haver esborrat”.

Pablo Casado va deixar clar que “no condemnar aquesta mena d’agressions –amb referència a les amenaces rebudes per Iglesias, Fernado Grande-Marlaska i María Gámez– és molt greu. Per això va subratllar el seu “rebuig, sense matisos, per les cartes amenaçador­es i les bales rebudes”. El president del PP va deixar clares les seves “grans diferèncie­s” amb Pablo Iglesias, “però en els temes personals ens hem pogut comprendre i compartir moments complicats”, alhora que va demanar que la Fiscalia investigui “la procedènci­a d’aquestes missives i que actuï amb severitat contra els responsabl­es”.

Díaz Ayuso, que durant el debat acompanyav­a els Reis en un acte a Alcalá de Henares, va penjar un missatge a Twitter quan es va assabentar dels fets: “Sense cap dubte condemno qualsevol amenaça, com he fet sempre!

 ?? ALBERTO ORTEGA / EP ?? Ayuso no va anar al debat i va condemnar en un tuit el que havia passat
ALBERTO ORTEGA / EP Ayuso no va anar al debat i va condemnar en un tuit el que havia passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain