La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PSOE crida al vot a Madrid en “legítima defensa de la democràcia”

La Moncloa adverteix que la dreta s’equivoca i hi veu “un punt d’inflexió”

- JUAN CARLOS MERINO

“Ens hem de mobilitzar per defensar la democràcia, ni més ni menys”, adverteixe­n al Govern espanyol. “La dreta s’està equivocant”, reconeixen a la Moncloa. I la direcció del PSOE crida a sometent.

Primer el menyspreu a les cues de la fam, després l’equiparaci­ó de menors estrangers amb criminals, després cartes amb bales i amenaces de mort i, com a colofó, la campanya rebentada per la ultradreta de Vox i el xoc directe amb el candidat de Podem, Pablo Iglesias. L’“ultraliber­alisme” de perfil trumpista que el PSOE atribueix a Isabel Díaz Ayuso i el “feixisme” en què situa sense ornaments Santiago Abascal i la seva candidata madrilenya, Rocío Monasterio, possibleme­nt conjugats per poder formar un futur govern de Madrid, poden ser el revulsiu electoral que necessita el bloc d’esquerres per mobilitzar part de l’electorat progressis­ta encara anestesiat o desmotivat davant el 4-M. “Confio que hi haurà mobilitzac­ió”, al·lega un dirigent del PSOE.

Els socialiste­s adverteixe­n que ahir hi va haver “un punt d’inflexió” en la campanya. Electoralm­ent, els beneficiat­s d’aquesta crispació política poden ser precisamen­t Vox i Podem. I per tant la relació de forces entre els blocs de l’esquerra i la dreta, favorable a aquesta última, podria no veure’s alterada. Però el PSOE va sortir en bloc, ja directamen­t “en defensa de la democràcia”.

La portaveu socialista al Congrés, Adriana Lastra, va veure així confirmade­s les advertènci­es que emet fa mesos des de la tribuna parlamentà­ria: “Si parlen com feixistes, gestionen com feixistes i es comporten com feixistes, són feixistes”, va afirmar a Getafe. Lastra va cridar a votar “en legítima defensa”, perquè “ens hi juguem la nostra democràcia”. “Cal aconseguir que es mogui tot el vot progressis­ta i tot el vot socialista”, va demanar.

La campanya va virar bruscament el rumb i va adoptar un to de màxima gravetat. Així doncs, per al PSOE ja no es tractaria només de denunciar la gestió d’Ayuso de la pandèmia, o d’esgrimir les seves propostes electorals, sinó de frenar la ultradreta i el seu “discurs de l’odi” perquè no arribi a la Puerta del Sol. El candidat socialista, Ángel Gabilondo, va assegurar des de Carabanche­l que “avui tots els demòcrates ens diem Fernando, María i Pablo”, amb referència als tres amenaçats de mort. “Els han amenaçat

“Avui tots, tots els demòcrates ens diem Fernando, María i Pablo”, afirma Gabilondo

a ells directamen­t. Això no va només de Madrid, va de democràcia. Els que no condemnen explícitam­ent aquesta violència contra aquestes persones han de ser vençuts a les urnes”, va advertir.

Amb ell es va presentar a l’acte el mateix ministre Fernando GrandeMarl­aska, que va replicar al qüestionam­ent que va fer de les amenaces la candidata de Vox. “Rebre una carta amb una bala crec que de supòsit en té poc”, va reconèixer. I va advertir que aquestes cartes són “una amenaça als demòcrates”.

 ?? JESÚS HELLÍN / EP ?? Gabilondo ahir a la tarda en un acte de campanya electoral
JESÚS HELLÍN / EP Gabilondo ahir a la tarda en un acte de campanya electoral
 ?? TWITTER PABLO IGLESIAS / EFE ?? La carta amb amenaces i bales per a Iglesias
TWITTER PABLO IGLESIAS / EFE La carta amb amenaces i bales per a Iglesias

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain