La Vanguardia (Català-1ª edició)

Colmenarej­o: l’Ohio de Madrid

La localitat del nord-est de la capital sempre encerta els resultats de les eleccions autonòmiqu­es Colmenarej­o sempre encerta els resultats

- LAURA ARAGÓ

A40 minuts en cotxe de la capital de Madrid en direcció a El Escorial, just al costat de Galapagar i abans d’arribar a la vora de l’embassamen­t de Valmayor, hi ha el poble de Colmenarej­o. Aquesta localitat, de tot just 9.000 habitants, s’ha convertit en un oracle demoscòpic de les eleccions a la Comunitat de Madrid: el partit més votat a Colmenarej­o també és el més votat al conjunt de la regió. I no només això, sinó que, a més, des del 1995 el percentatg­e de vot als partits coincideix­en gairebé a la perfecció amb els de la comunitat.

El cas de Colmenarej­o és semblant al de l’estat d’Ohio a les eleccions dels Estats Units. Cap candidat republicà no ha accedit mai a la presidènci­a sense haver guanyat abans a l’estat d’Ohio.

A Espanya, malgrat que el sistema electoral és diferent –no és presidenci­alista i el vot no es reparteix essencialm­ent entre dues úniques forces–, Aragó ha assumit històricam­ent aquest paper a les eleccions generals. Seguint aquesta regla de tres: Colmenarej­o és a Madrid el que Aragó és a Espanya i Ohio als Estats Units.

En part, això es deu que els tres llocs també són, en l’àmbit demogràfic, un microcosmo­s dels contrastos que es produeixen al conjunt de tot el territori. Concretame­nt, Colmenarej­o presenta uns índexs socioeconò­mics molt semblants als de la mitjana de tota la comunitat. El 2018 aquesta localitat tenia —les últimes dades publicades per l’Agència Tributària— una renda per llar de 31.800 euros, 700 euros per sota de la de tota la comunitat, que se situa en 32.500 euros mensuals.

La taxa d’atur també és molt similar. Mentre que al conjunt de l’autonomia se situa en un 13,5%, en aquesta localitat el percentatg­e d’atur és d’un 11,7%, segons les dades oficials. En aquest municipi entre un 12 i un 14% de la població és estrangera, just a la mitjana madrilenya.

Tal com passa al conjunt de la Comunitat de Madrid, l’economia de Colmenarej­o se centra en els serveis i en la construcci­ó. Igual que succeeix en altres municipis propers a la capital, l’agricultur­a i la ramaderia han anat minvant al llarg de l’últim segle fins a desaparèix­er o ser simplement residuals. Un entorn natural i la proximitat a Madrid han facilitat que municipis com Colmenarej­o o el seu veí Galapagar es converteix­in en ciutats dormitori de treballado­rs de companyies que tenen la seu a la capital d’Espanya. 2019 Colmenarej­o C. de Madrid 2015 2011 2007 2003-O 2003-M 1999

FONT:

UPyD 60

Aquesta semblança singular entre el tot, Madrid, i la part, Colmenarej­o, és el que permet que els resultats d’aquesta localitat a les eleccions autonòmiqu­es es puguin extrapolar gairebé al mil·límetre amb els del conjunt de la comunitat. Sense anar gaire lluny, les patacades consecutiv­es del PP en els dos últims comicis autonòmics, en què va passar d’aglutinar més d’un 50% dels vots el 2011 a tenir prop d’un 22% el 2019, es van reproduir a Colmenarej­o, on els populars van passar de tenir més d’un 53% dels vots a quedar-se amb un 19,4%.

De fet, el 2019 –després de la sentència de la trama Gürtel i la sortida forçosa de la llavors presidenta Cristina Cifuentes– el PSOE va aconseguir ser la força més votada a la comunitat per primera vegada des del 1987. Aquest gir també es va registrar a Colmenarej­o, on els populars no només van quedar al darrere dels socialiste­s, sinó que fins i tot Ciutadans va aconseguir aglutinar un 0,4% més dels vots.

La resta de partits van treure uns percentatg­es molt semblants, amb una diferència de dos punts percentual­s respecte als resultats autonòmics. Per bé que amb algunes excepcions, aquest esquema es repeteix any rere any des de l’any 1995.

Si els sondejos per a les noves eleccions que s’han de celebrar el 4-M l’encerten, amb Isabel Díaz Ayuso el PP tornarà a recuperar, tant a Colmenarej­o com a tota la comunitat, el terreny perdut els últims anys.

Des del 1995 el resultat de cadascun dels partits coincideix amb precisió amb els que obtenen a la regió

 ?? DANI DUCH ?? Cartells de la candidata popular Isabel Díaz Ayuso al centre del municipi de Colmenarej­o
DANI DUCH Cartells de la candidata popular Isabel Díaz Ayuso al centre del municipi de Colmenarej­o

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain