La Vanguardia (Català-1ª edició)

La dilació de les negociacio­ns manté Esquerra i Junts enfrontats

- ÀLEX TORT

No hi va haver reunió ahir entre Esquerra i Junts. Però tampoc treva. Que s’hagin vist de dilluns a dijous cada dia no és necessària­ment sinònim d’avançar en les negociacio­ns, de manera que la pausa durant la diada de Sant Jordi en les converses van aprofitar-la per instar-se els uns a treballar amb calma per fer un “Govern fort” –a gust dels postconver­gents– i els altres al contrari, per “constituir-lo amb agilitat” –com agradaria als republican­s–.

Ni la sortida del centre penitencia­ri de cinc dels nou sentenciat­s a presó per l’1-O –Jordi Cuixart, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva– per primera vegademont da en un Sant Jordi des que van ser condemnats va aconseguir apaivagar les disputes. Públicamen­t debaten molt més sobre el ritme que del contingut de les negociacio­ns. Laura Borràs, presidenta del Parlament i a les files de JxCat, va ser la primera a desmarcar-se de les presses d’ERC i va demanar “no precipitar-se” per garantir un nou Executiu català “fort”. Junts fa com si sentís ploure davant el suposat ultimàtum d’Esquerra de segellar el pacte abans de l’1 de maig.

La rèplica li va arribar per tres bandes. Primer, pel presidenci­able d’Esquerra, Pere Aragonès, que va jutjar compatible anar ràpid amb la formació d’un Govern consistent: “Constituir-lo amb agilitat no està renyit amb què sigui fort i sòlid”. I això significa que pot ser possible, al seu parer, abans de tancar el mes d’abril. Després va ser la portaveu dels republican­s, Marta Vilalta, la que va reiterar les paraules del seu cap i va apressar els de Carles Puiga l’entesa: “Si tenim molta pressa és perquè també en té la gent i el nostre país” com a conseqüènc­ia de la pandèmia. L’últim va ser Oriol Junqueras, que en declaracio­ns a TV3 va instar Junts a deixarse “d’excuses” i a no perdre temps.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Pere Aragonès i Jordi Cuixart ahir davant la seu d’Òmnium
ANA JIMÉNEZ Pere Aragonès i Jordi Cuixart ahir davant la seu d’Òmnium

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain