La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un Sant Jordi gairebé normal

-

La diada de Sant Jordi va recuperar ahir les emocions, l’alegria, l’esperit i la il·lusió que la pandèmia li va arrabassar l’any passat malgrat el simulacre de celebració que va tenir lloc el 23 de juliol. Aquest any, tot i això, les ganes de la ciutadania de sortir al carrer, de tafanejar i comprar a les parades de les llibreries, que el seu autor favorit els firmés un exemplar de la seva última obra i de regalar una rosa a algú estimat es van materialit­zar en una jornada festiva que també va tenir moments de reivindica­ció.

L’habilitaci­ó d’espais perimetrat­s, els accessos controlats, l’ús de gel i mascareta i la distància social, establerts tant per les administra­cions com pels mateixos profession­als del sector –llibreters i floristes– en un gran esforç digne de ser ressaltat, van fer possible que el dia del llibre i de la rosa se celebrés amb totes les garanties sanitàries. No va ser un Sant Jordi normal perquè el país no ha recuperat encara la normalitat malgrat que la pandèmia sembla cada vegada més controlada i la vacunació guanya terreny cada dia, però sí que es va assemblar molt als anteriors al 2020 i es va viure amb més ganes que mai. Hi va haver alguna aglomeraci­ó i cues en algunes de les zones habilitade­s, especialme­nt a Barcelona, però sempre controlade­s i sense sobrepassa­r aforaments, i l’ambient festiu va tornar als carrers i places de Catalunya gràcies al civisme de la població.

Durant aquests mesos passats, la lectura ha estat una de les

Malgrat les restriccio­ns, la ciutadania omple els carrers per recuperar l’esperit i l’alegria de la festa

activitats més practicade­s per la ciutadania. La literatura ha sortit reforçada i, amb ella, la indústria editorial. La venda de llibres s’ha incrementa­t aquest any passat i això ha portat l’esplèndida notícia d’una explosió de noves llibreries. Les mateixes que ahir van treure els exemplars al carrer –de fet en aquesta ocasió ho han fet durant tres dies– amb totes les mesures de protecció i sanitàries, la qual cosa es va traduir en un augment en el volum de vendes. A falta de tancar les xifres definitive­s, es van vendre més d’un milió de llibres, la qual cosa va suposar el 75% de facturació respecte al 2019, i els floristes van vendre més de quatre milions de roses. En català, Xavier Bosch va ser l’autor més venut en ficció i Oriol Mitjà en no-ficció. En castellà, María Dueñas va ser la número u en ficció i Paz Padilla en no-ficció.

Les restriccio­ns adoptades ahir van servir també per comprovar que molts ciutadans han vist en elles una manera de gaudir de la jornada evitant les aglomeraci­ons de gent que es produïen en anys passats davant les llibreries, en les llargues cues de firmes i en alguns passejos i rambles de ciutats de Catalunya. Potser la fórmula d’aquest any haurà servit d’assaig general per al Sant Jordi del futur. No podem sinó congratula­r-nos d’haver tornat a viure un Sant Jordi (quasi) normal malgrat les limitacion­s i confiar que el 2022 recuperem completame­nt una festa de la qual tots els ciutadans en puguin gaudir sense cap restricció.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain